Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Open brief aan Mark Rutte

Beste Mark,

Allereerst wil ik de VVD succes wensen bij komende verkiezingen voor de Provinciale Staten 2 maart aanstaande. Het lijkt een spannende strijd te worden, waarbij met name de opkomst belangrijk zal gaan worden. Dit is echter niet de reden van het schrijven van mijn brief.

Deze brief schrijf ik naar aanleiding van een lezing van Dick Swaab afgelopen week. Deze lezing gaf hij bij Studium Generale aan de Universiteit Utrecht. Het thema: tijd in het brein. Wat heeft dit met jou te maken? Aan de hand van enkele bevindingen van de heer Swaab denk ik dat ik een kritische opmerking moet maken met betrekking tot de komende politietrainingsmissie in Kunduz, Afghanistan.

Allereerst zul je je afvragen wie Dick Swaab is. Dick Swaab is een neurobioloog uit ons eigen land. Hij staat vooral bekend om baanbrekend onderzoek naar de hersenen van de mens. Tijdens zijn onderzoeken heeft Dick Swaab verrassende resultaten geboekt op gebieden als seksuele differentiatie, Alzheimer en depressies.

Mijn kritiek richt zich zoals gezegd op de aankomende politietrainingsmissie in Kunduz. Uit onderzoek van Dick Swaab is gebleken dat met name in de zomermaanden juni, juli en augustus een verhoogde kans is op veldslagen en oorlogen. Zoals via de media bekend is geworden staat de politie in Kunduz te trappelen om de Taliban het betreffende gebied met alle macht uit te werken. Wanneer onze politieagenten en soldaten, zoals in de planning ligt, vanaf maart beginnen met het opleiden van deze Afghaanse agenten, is de kans groot dat zij klaargestoomd worden voor een veldslag. Immers, 18 weken trainen waarna het werk afgerond moet zijn, betekent dat deze lichting in juli klaar moet staan. Precies de periode waarin een verhoogde kans op strijd is. Kortom: stel de missie een paar maanden uit en zorg dat de agenten rond de winterperiode klaar zijn voor hun opdracht, zodat er een grotere kans is dat zij hun taak als politieagent kunnen uitvoeren zonder in gevechten tegen de Taliban te belanden.

Beste Mark, de keuze is aan jou. Denk gerust even na. Tot maart heb je de tijd om tot een juiste beslissing te komen. En wat blijkt uit onderzoek volgens Dick Swaab? Tegen maart begint onze hersenactiviteit toe te nemen, na enkele maanden in een dip gezeten te hebben. Reden te meer om nog even rustig de keuzemogelijkheden door te nemen, zodat je tot een juist, rationeel besluit weet te komen.

Ondanks onze verschillen van mening, hoop ik dat je met deze informatie de juiste keuze weet te maken. Niet alleen in het belang van onze strijdkrachten, maar ook in het belang van Afghanistan en haar burgers.

Met vriendelijke groet,

Een belangstellende Nederlander

PS: mocht je de lezing zelf willen bekijken, hierbij de link:
http://www.sg.uu.nl/2011/02/16/tijd-in-het-brein/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 3 maart 2011 door in Actualiteit, Filosofie, Politiek, Wetenschap en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: