Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Aanslag Alphen: de juiste reactie?

Rond half drie staat mijn wereld even stil. Een paar kilometer verderop pleegde een man een aanslag op winkelend publiek, zo krijg ik te horen. Als winkel medewerker een schok, als mens vooral verbijstering.

Na mijn werk relatief normaal voltooid te hebben, zet ik als gewoonlijk mijn computer aan. Als eerst start ik twitter, de meest actuele nieuwsbron in dit tijdperk. Aan de ene kant een geweldige bron, omdat je snel al het mogelijke nieuws tot je beschikking hebt. Aan de andere kant een slechte bron, vanwege de vele, niet overdachte, commentaren op het gebeuren.

1Vandaag probeert “het waarom” duidelijk te kunnen maken. De gast, een wetenschapper, komt met enkele verklaringen om het gebeuren een plaats te kunnen geven. Van schizofrenie tot paranoia komen als verklaringen voorbij. Op twitter is het in ieder geval duidelijk, de dader was ziek,  gek, gestoord of een combinatie van deze met tal van ziektes die vaak niets met de geestestoestand te maken hebben.

De Telegraaf probeert een daderprofiel samen te stellen. Na allereerst vertrouwd te hebben op ooggetuigen verslagen, weet deze krant de hand te leggen op leeftijd, vervolgens op naam en daarna ook adres en telefoonnummer. Dit wordt vervolgens overal rondgestrooid. De reden hier van is mij onbekend. Sensatie, of zeer goede journalistiek?

Geenstijl.nl houdt zich vooral aan de ooggetuigen verslagen. Dat wil zeggen met live updates. De invloed van twitter is via het volgen van deze site nog wel het meest te zien. Vrij snel weet de site “onzin” en “zin” van elkaar te scheiden en de belangrijke “feiten” als update weer te geven. Kritiek als gewoonlijk van deze site is dan met name op andere media, die, volgens eigen zeggen, weer erg laat aanwezig zijn om verslag te doen.

Ook zijn er veel parallellen naar eerdere gebeurtenissen die op dit schietincident lijken. Menig persoon “hoopt” dat wij Amerika niet achterna gaan. De vergelijking is een vreemde. Natuurlijk zijn er in Amerika meer “incidenten”. Het land is echter ook menigmaal groter. Als we naar Europa kijken, zie je niet veel verschillen met Amerika, of de Verenigde Staten specifiek. Vergeleken met Mexico valt het natuurlijk wel weer mee, maar daar spreken we niet meer van incidenten.

Dan nog de overvloed aan berichten op twitter die langs komen.
Zo zijn er acties om een twitter stilte om 8 uur te laten starten van een kwartier om de slachtoffers te gedenken. Een prima idee voor mensen die weinig toe te voegen hebben of vooral roddels rondsturen.
Ook zijn er al enkele grappen over het gebeuren te vinden. Zo zou de dader geen bonus korting ontvangen hebben, te weinig wisselgeld terug hebben gekregen, of door het lint zijn gegaan na het aanbieden van een kassakoopje.

Als laatste blijkt er ook één persoon te zijn die het geweld verheerlijkt en de dader een mislukkeling noemt. Zelf zal hij met meer doden komen. Waarom deze persoon zo reageert is mij onduidelijk. Het getuigt van weinig inlevingsvermogen, weinig respect en nog minder met relativering van het gebeuren. Een aanmoediging tot geweld lijkt de enige verklaring.

Een juiste reactie lijkt er niet te zijn. Ieder probeert deze aanslag op een andere manier te verklaren, te relativeren of mee om te gaan. Ik denk dat geen enkele reactie juist of onjuist is. Het enige dat we kunnen doen is hieruit lering trekken. Ook wij leven niet in een land dat hoger staat dan welk ander land waar dit soort incidenten eerder zijn voorgekomen. Ook wij Nederlanders zijn gewoon mensen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 april 2011 door in Actualiteit, Filosofie, Politiek en getagd als , .
%d bloggers liken dit: