Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Obama over rechtvaardigheid

Portrait of Socrates. Marble, Roman artwork (1...

Image via Wikipedia

In De Staat onderwerpt Socrates Thrasymachus aan een kruisverhoor: wat is rechtvaardigheid? Thrasymachus verwoordt dit door rechtvaardigheid gelijk te stellen aan het voordeel van de sterkste. Socrates verwerpt dit. Rechtvaardigheid heeft niets te maken met de sterkere of zwakkere. Wat rechtvaardigheid wel is, blijft in het midden.

Voor mijn gevoel is rechtvaardigheid ook iets anders. Rechtvaardigheid is als een weegschaal. Pas in balans ervaar je rechtvaardigheid. Rechtvaardigheid kent ook een grote rol in ons rechtssysteem. Wanneer wij iets aangedaan worden, willen wij daar compensatie voor.

Zo ook Amerika, toen zij doelwit werden van terroristische aanslagen op 11 september 2001. Jarenlang werd gezocht naar die persoon die als meesterbrein gezien wordt van deze aanslagen: Osama Bin Laden. Vandaag, 2 mei 2011 lijkt hij gevonden te zijn. En gedood. Uitgesproken door Barrack Obama: “Justice has been done.”

Is het doden van een persoon zonder proces rechtvaardig? Zoals iedere rechter in Nederland zal beamen, heeft dit niets met rechtvaardigheid te maken. Wat is het dan wel? Gezien de omstandigheden en het verleden denk ik dat de dood van Osama er één van op het slagveld is. Een executie is mogelijk, maar gezien de berichtgeving lijkt er een flinke strijd te zijn geweest, waarbij niet alleen Osama, maar ook enkele medewerkers van hem gedood zijn.

Waarom spreekt Obama over rechtvaardigheid? Ik durf het niet te zeggen. Feit is dat de voorbereidingen voor de presidentsverkiezingen al in volle gang zijn. Een daad als deze doet Obama goed. Door deze daad rechtvaardig te noemen krijgt hij in ieder geval een groot deel van zijn tegenstanders met zich mee. Hoe het ook zij, deze woordkeuze van Obama zal niemand durven te weerleggen. Vanuit zijn eigen kamp niet, omdat het kiezers trekt. Vanuit de tegenpartij niet, omdat het weerleggen zowat gelijk zal staan aan het verdedigen van misdaden die Osama begaan zou hebben.

Of Obama net zo’n vreemde definitie van rechtvaardigheid hanteert als Thrasymachus, blijft in het midden. Het lijkt er in dit geval sterk op. Immers: Het sterke Amerika heeft het zwakkere bolwerk overwonnen. Als dit rechtvaardig genoemd wordt, gaan we 2000 jaar terug in de tijd. En dat lijkt mij geen vooruitgang. Wil Socrates opstaan en ons uitleggen wat rechtvaardigheid in ieder geval niet is? Dat zal misschien wat duidelijkheid scheppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 mei 2011 door in Actualiteit, Filosofie, Politiek en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: