Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Episch gevecht voor een trui

Differenty colored cycling jerseys as used in ...

Differenty colored cycling jerseys as used in different cycling contests polka dot jersey. Used by: mountain climbing leader in Tour de France King Of the Mountains leader of the Tour of Britain (Photo credit: Wikipedia)

“Morgen pak ik de bollentrui terug!” Aldus Johnny Hoogerland zaterdag 9 juli 2011, nadat hij zijn trui verloor aan een Amerikaan met Nederlandse achternaam. Grootspraak van de 28-jarige Tour debutant of een overtuigende zelfkennis die naar buiten gebracht wordt?

Zondag 10 juli blijkt al snel de goede wil. Na 40 kilometer zit Johnny samen met Terpstra, Flecha, Voeckler, Casar en Sanchez in een kopgroep die de zegen van het peloton krijgt om de eerste bergen te beklimmen. Wat blijkt? Geen grootspraak, maar grootse benen. Johnny komt tot en met de zesde beklimming van de dag overal bij de eerste twee boven. De bollentrui is, mits hij overeind blijft, weer in zijn bezit!

Want wat kan er nog misgaan? Geen lastige afdaling meer te begaan, geen loslopende honden op het parcours, geen mensen die voor de renners gaan staan en hen laten vallen, geen druk peloton om hem heen waar gekke dingen gebeuren, geen demonstraties op verkeerspleinen van naar democratie zoekende Fransen, geen fietsendieven die zijn fiets kunnen ontnemen. Niets van dit alles ligt een veilige aankomst in de weg.

Dan zien we twee renners vliegen. De aanleiding wordt meteen vertoond door de Franse regie. Een passerende auto moet uitwijken voor een boom, tikt Flecha aan die gelanceerd wordt die op zijn beurt Johnny ,die net terugzakt na kopwerk gedaan te hebben, vol in zijn zij beukt. Ook Johnny wordt gelanceerd en valt spectaculair in een omheining van prikkeldraad. Wie de beelden ziet, denkt meteen: kan iemand dit overleven? Flecha zit redelijk snel, gehavend, op de fiets. Van Johnny geen beeld. Waar is hij? Enige minuten later goed bericht. Johnny fietst. Later ook beeld: een gehavende Johnny. In elkaar gebeukt, als een slachtoffer uit de oorlog, meldt hij zich bij de dokter. Niet alleen fysieke pijn wordt getoond. Ook mentaal is Johnny niet de oude. Even later wordt Johnny bijgehaald door het peloton. En ingehaald. Johnny zit er doorheen, kapot van wat er een klein half uur eerder gebeurd is.

Twintig minuten mag hij verliezen. Al snel zit hij op veertien minuten, met nog ruim tien kilometer te gaan. Nog één laatste, steile klim. Komt hij op tijd? De uitzendtijd van de NOS zit erop. Ook dat nog. Even later klinkt via Één een goed bericht: Johnny heeft zich enigszins herpakt en komt op tijd binnen.

Zo komt een eind aan een epische strijd voor de bollentrui. Een trui die Johnny meer dan verdiend heeft. Huilend betreedt hij het podium. Een gebroken man die blij is met één ding: zijn leven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10 juli 2011 door in Actualiteit, Sport en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: