Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Absurd? Goed idee!

Hans Teeuwen

Image via Wikipedia

“Do you want to have sex with me?” Het antwoord laat niet lang op zich wachten. “Jazeker,” antwoordt Sylvester Stallone in de film Demolition Man. Geen vreemd antwoord voor het personage dat net ontdooid is na 20 jaar ingevroren te zijn geweest. Enkele vreemde voorbereidingen zijn het gevolg. Sandra Bullock zet zowel bij haar tegenspeler als zichzelf een hoofddeksel op. “Rustig, we beginnen zo,” antwoordt ze de verbaasde blik van Stallone. Enkele seconden later vangt de daad aan. Seks als lichamelijke oefening is vervangen door mentale beelden die naar elkaar overgebracht worden. “Is dit wat je onder de liefde bedrijven verstaat,” vraagt Stallone zich af. In de toekomst waar deze scene zich afspeelt is het beeld van seks compleet veranderd. Het lichamelijke wordt gezien als vies. De liefde bedrijven wordt gereduceerd tot mentale voorstellingen, iets wat Paul Churchland ongetwijfeld goed in de oren klinkt.

Een absurd idee? Mij deed dit toekomstbeeld me over de grond doen rollen van het lachen. Absurdisme is voor mij een belangrijk domein van de kunst. Naast film komt het voor in cabaret waar Hans Teeuwen een zelfbenoemde koning is van het absurdisme. In de literatuur kennen wij Nederlanders Gumbah die met een absurdistische blik kritische opmerkingen plaatst op onze samenleving.

Deze kunsten zetten aan tot nieuwe ideeën. Ideeën die de wereld doen veranderen. Zo blijkt de seksscène uit Demolition Man niet langer als absurd gezien kan worden. Het is een inspiratiebron voor wetenschappers om tot nieuwe uitvindingen te komen. In Tokyo is hier de ‘Kiss Transmission Device’ uit voort gekomen. Dit apparaat neemt aan de ene kant de tongzoen van een gebruiker waar en slaat deze informatie digitaal op. Een gebruiker aan de andere kant van het apparaat kiest de persoon of kus van zijn keuze en gebruikt een zelfde soort apparaat om tot de, lichamelijke, ervaring van een tongzoen met diegene te komen. Dit kan in de kamer naast de eerste persoon gebeuren, maar ook aan de andere kant van de wereld, met behulp van het wereldwijde web. Voorlopig worden alleen bewegingen van de tong gedetecteerd, maar in de toekomst moeten ook geur, smaak, speekselhoeveelheid en al wat nog meer komt kijken bij een tongzoen opgenomen en gesimuleerd kunnen worden. Stel je voor: in de nabije toekomst kan iedereen ervaren hoe Scarlett Johansson tong zoent. Een ervaring die niemand ontnomen mag worden.

Deze uitvinding maakt gebruik van lichamelijke aspecten die komen kijken bij intieme ervaringen. In de toekomst hoopt men ook mentale ervaringen te kunnen simuleren,zoals in Demolition Man. Deze hoop wordt gevestigd op onderzoek binnen de neurowetenschappen dat ons vertelt hoe ons brein ons maakt tot wat wij zijn. De alleszeggende titel ‘Wij zijn ons brein’ doet vermoeden dat wanneer wij eenmaal deze raadsels hebben opgelost, ons brein zo gemanipuleerd kan worden dat wij andermans gedachten kunnen ervaren. We kunnen iemand anders zijn, of, zoals in Demolition Man, met iemand anders zijn zonder daadwerkelijk iemand aan te hoeven raken.

Helaas zijn de neurowetenschappen nog niet zo ver en moeten wij het doen met absurde ideeën die voortkomen uit de kunst. Naast mijn hoop op een intieme ervaring met Scarlett Johansson vestigen partijen als GreenPeace en de Bond tegen Vloeken hun hoop zich op gedachten uit de eerder genoemde film. Het idee om milieuverontreiniging tegen te gaan door toiletpapier te vervangen door drie schelpen of het automatisch beboeten van elke vloek in openbare ruimtes lijkt absurd, maar kan binnen enkele jaren zomaar realiteit zijn.

Verschenen in De Filosoof, jaargang 9, nummer 52, juli 2011

Demolition Man sex scene
Kiss Transmission Device

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 5 augustus 2011 door in Actualiteit, Filosofie, Wetenschap en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: