Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Road to the Final #1: Nederland Europees Kampioen voetbal 2012

24 jaar is het al weer geleden sinds de eerste en laatste grote prijs van ons nationale voetbalelftal. Twee jaar geleden lukte het bijna, maar zat het beter voetballende Spanje ons in de weg. Dat zal ons dit jaar niet gebeuren. Dit jaar nemen wij die beker mee naar huis.

 Poulefase
De poulefase is net als vier jaar geleden er één om van te smullen. Vier jaar geleden mochten we beginnen tegen Italië en Frankrijk. Twee naties met een rijke voetbalhistorie. Twee naties die hard onderuit gingen tegen onze trots. Dit jaar mogen we met een, op het oog, makkelijke wedstrijd beginnen waarna wederom twee grootmachten zich aandienen. Duitsland en Portugal zijn echter beiden te verslaan. Tegen beide landen hebben we namelijk nog iets goed te maken. Tegen Duitsland moeten we een 3-0 nederlaag zien weg te poetsen. Die overwinning kwam op een on-Duitse manier tot stand. Met fris aanvallend voetbal liet Duitsland eigenlijk voetbal zien zoals wij dat behoren te spelen. Dat laten onze spelers zich niet nogmaals gebeuren.

Ook tegen Portugal moet nog iets recht gezet worden. In de achtste finale van het WK in 2006 werden er door scheidsrechter Valentin Ivanov maar liefst twintig kaarten getrokken. Beide elftallen eindigden de wedstrijd met negen man op het veld. Dit is nog steeds een negatief record. Portugal ging in deze schandelijke wedstrijd er met een 1-0 zege vandoor. Overigens zat er ook een positief punt aan deze wedstrijd. Boulahrouz liet zien hoe men Christiano Ronaldo effectief dient te bespelen. Boula is dan ook de enige die zeker is van zijn plek in het team van Bert van Marwijk.

 

Kwartfinale, Halve Finale, Finale
Wanneer we de eerste ronde overleefd hebben, is de kans groot dat we Rusland treffen in de kwartfinale. Vier jaar geleden hadden zij één grote man. Guus Hiddink. Als geen ander kent hij het Nederlandse voetbal en wist dan ook precies hoe wij bestreden moesten worden. Dat zorgde toen voor onze uitschakeling. Dit jaar heeft Rusland geen Guus Hiddink. Dit jaar gaat Rusland ons dan ook niet verrassen. We denken niet te licht over deze wedstrijd. We pakken ze vast, spelen even met ze en in het laatste kwartier rollen we ze op. De volgende hindernis die genomen moet worden is de halve finale.

Daarin zullen we ongetwijfeld Spanje ontmoeten. En ook daar hebben we nog een appeltje mee te schillen. Na de verloren WK finale van twee jaar geleden waarin Spanje geheel onterecht met de beker terug naar huis keerde is dit de ideale kans om iets terug te doen. Wat ons vooral goed zal doen is de fitte en getergde Arjen Robben die zijn niet benutte kansen twee jaar geleden ons zal willen doen laten vergeten. Daarnaast zijn de meeste Spanjaarden totaal uitgeblust. De Xavi’s en Xabi Alonso’s spelen al twee jaar lang ongeveer alle belangrijke wedstrijden in Spanje, Europa, Wereldbeker en dergelijke. De pijntjes worden steeds zichtbaarder wat nog het meest tot uitdrukking is gekomen in de Champions League halve finales, waarbij zowel Barcelona als Real Madrid toonde het niet langer vol te kunnen houden. En zo bereiken we wederom een finale op een eindtoernooi.

Ongeacht wie deze keer de tegenstander is: die beker MOET nu terug naar Nederland komen. De grootste kanshebbers om tegen ons in de finale te staan zijn Duitsland en Italië. Duitsland zal ongetwijfeld alle mogelijke trucs uit de doos halen. Italië moet zich bewijzen na het debacle van afgelopen WK. Maar dat zal ons allemaal een worst wezen. Wij willen maar één ding: die beker. Na 24 jaar, gaat dat dan ook zeker lukken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15 mei 2012 door in Sport en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: