Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Road to the Final #2: hard en effectief

Met bijna zeventien miljoen bondscoaches in Nederland zijn er ook talloze opstellingen te verzinnen waarmee Nederland het Europees Kampioenschap 2012 zou moeten gaan winnen. Om een goede opstelling te kunnen maken, moet eerst duidelijk zijn wat de te spelen tactiek wordt. Er kan twee kanten op worden gegaan: of we passen ons aan de tegenstander aan, of we gaan uit van de eigen kracht. Zoals een kampioen betaamt zullen wij natuurlijk ons eigen spel moeten en willen spelen. Al jaren, zo niet sinds het begin van het Nederlands voetbal, is ons sterkste punt de aanval. Maar om met elf aanvallers een wedstrijd te starten is ongetwijfeld niet de beste keuze. Daarom mijn voorstel: hard en effectief.

Aanval

Met twee topscores in Europa’s grootste competitie is al snel duidelijk: wij willen goals zien. Daar zullen Huntelaar en van Persie voor moeten zorgen. Natuurlijk moeten we niet de bal naar voren rammen en hopen dat er één of twee goed vallen. De aanvoer naar de twee spitsen moet ook goed zijn. Ook hier hebben we voldoende kwaliteiten voor. Robben, Sneijder, van de Vaart en Affelay. Allen spelers die technisch gezien bij de top van de voetbalwereld behoren. Aanvallend hoeven we ons dus alleen zorgen te maken als de beide spitsen hun goals niet weten te maken. Maar als net als op het WK 2010 Sneijder met zijn kop gaat scoren, valt zelfs zo’n euvel te overzien.

Verdediging

Het niveau van de Nederlandse verdedigers is helaas van mindere kwaliteit. Daarom is er maar één mogelijkheid: de beuk er in. Zorg dat de tegenstander de bal niet durft op te eisen. En als hij de bal heeft, wees dan zo angstaanjagend dat hij niet langs je durft, maar alleen een bal kan terug spelen. Dit soort spelers heeft Nederland genoeg. Achter het voetballende middenveld hebben wij de keuze uit bijvoorbeeld van Bommel en de Jong. Vooral deze laatste speler heeft een reputatie opgebouwd waardoor menig speler liever niet op het veld staat wanneer deze de Jong tegenover hem geplaatst ziet. Ben Arfa, Stuart Holden en Xabi Alonso. Een andere speler die spelers om hun moeder doet roepen is Boulahrouz. Menig jong meisje denkt dat Christiano Ronaldo met onderhuidse piercings rondloopt. Niets is minder waar: de noppen van Boulahrouz staat sinds het WK 2006 in zijn been gegrift. Niet de voetballende van der Wiel, maar de nietsontziende Boulahrouz op rechts. In het centrum zit onze werkelijke zwakte. Hier zullen we het moeten doen met Heitinga en Matthijsen. De clubs waar zij spelen zegt al genoeg: Everton en Malaga. Toch krijgen zij hier wekelijks te maken met de beste spitsen ter wereld. Daardoor weten zij in ieder geval wat hen te wachten staat. De linksback positie is wellicht de lastigste positie om in te vullen. Door de blessure van Pieters heeft van Marwijk hier een echt probleem. Diverse spelers hebben deze positie al mogen bekleden, geen heeft echter tot de verbeelding doen spreken. Mij lijkt daarom Büttner de meest logische keuze. Deze jongen heeft zich bij Vitesse ontwikkeld tot een speler die de volle 90 minuten geeft. Bijkomend voordeel: hij kan penalties nemen. Aangezien ook dat een zwakte is in ons elftal, kan dat een doorslaggevende factor zijn.

Keeper

De sluitpost van Nederland is al enige jaren Stekelenburg. Sinds het verlaten van Ajax pakt hij echter weinig punten voor zijn nieuwe team. Dat ligt ongetwijfeld niet aan Stekelenburg zelf. Ook van der Sar kende in Italië een ongelukkig seizoen. Italië lijkt niet het land van de Nederlandse keepers. Het probleem is dat dit vooral hun zelfvertrouwen aantast. De vraag is of dat zelfvertrouwen op tijd terug komt. Een keeper die barst van het zelfvertrouwen is Vorm. Door de Swansea fans werd Vorm zelfs uitgeroepen tot meest waardevolle speler van het elftal. Naast Vorm is er ook nog Krul die een uitstekend seizoen met Newcastle United achter de rug heeft. Krul lijkt daar in zekere zin meer afhankelijk te zijn geweest van zijn team. Vorm daarentegen heeft daadwerkelijk punten gepakt voor een team dat vooraf werd betiteld als degradatiekandidaat.

Opstelling

De elf spelers waarmee Nederland Europees kampioen gaat worden, ziet er dan als volgt uit.

Doel: Vorm
Verdediging: Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, Büttner
Middenveld: de Jong, Sneijder, Van der Vaart (punt naar achter)
Aanval: Robben, Huntelaar, van Persie

Laat het EK maar beginnen!

Op moment van schrijven is al bekend dat Büttner niet mee zal gaan. Voor de linksback positie komen alleen Bouma, Anita en Willems in aanmerking. Daarmee lijkt het kampioenschap een stap verder weg te zijn geraakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 mei 2012 door in Sport en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: