Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Laat haar sterven

Daar ligt ze. Op sterven na dood. Het lichaam wil niet meer. Tegen beter weten in stribbelt ze tegen. Lang kan het niet duren. Toch doet men alles wat binnen hun macht ligt om haar situatie te verbeteren. Dragelijk te maken. Het wil niet helpen. Elf jaar geleden leek zij genezen. Haar zongebruinde gelaat terug gekregen. Haar vorm voller dan ooit. Hoe kon deze terugslag gebeuren?

Ziekte

Wat begon als een kleine griep, verspreidde zich snel over de gehele wereld. Iedereen had er last van, voelde de gevolgen. Voor haar kwam deze griep op een slecht moment. De ziekte ontnam haar gehele weerstand. Niets kon zij doen. Haar zongebruinde gelaat en mooie vorm was zij in één klap kwijt. Haar omgeving was verbijsterd. Hoe had dit kunnen gebeuren? Na onderzoek bleek dat zij helemaal niet genezen was. Van buiten zag zij er goed uit. De doktoren hadden haar beter verklaard. Van binnen bleef zij ziek. Na deze constatering vroeg men zich vertwijfeld af hoe gereageerd moest worden. Laten sterven, of proberen er boven op te komen. Tijd rekken, hopende dat de ziekte ingetoomd zou kunnen worden.

Infuus

Ze werd aan een infuus gelegd. Vertwijfeld kwam zij bij. Haar lichaam reageerde. Toch was er geen plaats voor vreugde. Het lichaam deed niet wat het hoofd wilde. Een nieuw infuus mocht niet baten. Het lichaam takelde verder af, reageerde niet langer, werd oncontroleerbaar en gooide er de bijl bij neer. In comateuze toestand kon zij niet langer over haar eigen leven beslissen. Haar lichaam had laten weten niet verder te willen. Het hoofd heeft zich daar bij neer gelegd. Haar omgeving heeft het moeilijk met deze beslissing. Haar laten sterven doet de omgeving verschrikkelijk veel pijn. Kan zij niet over haar beslissen? Desnoods als kasplantje aan infuus en beademingsapparatuur. Aan de wil van de omgeving gebonden. Hopen op een toekomst die haar toestand wellicht wel aan kan. Die haar gezond kan maken.

Laat haar gaan

Zo’n beslissing is niet aan haar omgeving om te maken. De beoordeling van haar omgeving of het waard is voor haar verder te leven in zo’n toestand duidt vooral op een monsterlijke superioriteit beter te weten wat goed voor haar is. Haar eigen beslissing negeren, over haar leven beslissen, kan alleen indien zij daar goede redenen voor heeft. Redenen die niet het belang van haar omgeving betreffen. Redenen die haar eigen belang dienen. Een coma waaruit herstellen onmogelijk is, is niet in haar eigen belang. Laat haar laatste wens in vervulling gaan. Laat haar gaan. Laat haar sterven.

Vaarwel Griekenland.

Dit bericht verscheen eerder op Dejaap.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 mei 2012 door in Actualiteit en getagd als , .
%d bloggers liken dit: