Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Road to the final #3: Arjen Robben en verliezen

Arjen Robben

Verliezen. In de topsport is verliezen hetgeen wat ten alle tijden voorkomen moet worden. Een voetbalclub als Chelsea weet dit als geen ander uit te buiten. Rustig loerend op die ene kans om dan genadeloos toe te slaan. En als die kans er niet komt, vooral zorgen dat je zelf geen doelpunt tegen krijgt. Het voetbal dat Chelsea speelt is geen pretje om naar te kijken. Ook de eigen supporters geven dat eerlijk toe. Wanneer dit de enige mogelijkheid is om die cup met de grote oren te winnen, is dit voetbal echter toegestaan. En met succes. Na een verschrikkelijk gelijkspel weten de ‘Engelsen’ de cup mee naar huis te nemen. Niemand die nog zeurt over het vertoonde spel. Immers, het werkt!

Robben

Schlemiel van de avond werd Arjen Robben. Op een belangrijk moment in de wedstrijd, eerste helft van de verlening, kreeg hij een uitgelezen mogelijkheid om Bayern de winst te bezorgen. 11 meter en Peter Cech stonden in zijn weg. Maar zoals menig Nederlander hem voor ging, mistte ook Arjen Robben op het beslissende moment. Bayern bleef op gelijke hoogte met Chelsea. Het vervolg toonde vooral de machteloosheid van Bayern. Ze waren gebroken, hadden na de gemiste penalty het al opgegeven. Chelsea kreeg meer vertrouwen en dat werkte door tot de beslissende penalty strijd. Robben besliste door te missen zo het verloop van het resterende deel van de wedstrijd.

En dat was niet de eerste keer. Eerder dit seizoen wist Robben ook al een penalty niet te benutten op een belangrijk moment. Tegen Borrussia Dortmund mistte hij ook een belangrijke penalty waardoor Bayern het kampioenschap misliep. Twee jaar geleden greep Robben ook mis in de strijd om twee hoofdprijzen. Eerst verloor hij met Bayern de Champions League finale tegen Inter. Vervolgens verloor hij met het Nederlands elftal de WK finale tegen Spanje. Het etiket eeuwige tweede ligt al klaar voor Robben.

Eeuwige tweede

Nederland kent nog zo’n sporter die dreigde nooit een grote prijs te winnen. Joop Zoetemelk is zijn naam. Een grote man in de wielersport die vele malen tweede werd in de Tour de France. Eddy Merkx, van Impe en Hinault zaten hem in de weg. Het winnen van een grote prijs leek er maar niet van te komen. Tot hij na weer eens tweede te zijn geworden in de Tour de France de Vuelta weet te winnen. Daarna wint Zoetemelk in 1980 ook nog eens de Tour de France zelf. Het etiket eeuwige tweede verdwijnt in de kast. Zijn carrière kreeg zo de glans die het verdiende. Zoetemelk is een winnaar en zal nog lang worden herinnerd.

Zo kan het ook Arjen Robben vergaan. Met zijn 28 jaar is hij rijp voor een grote prijs. Een grote prijs die hij al deze zomer kan binnen halen. Met Nederland Europees Kampioen voetbal worden kan in één klap de smet van al die tweede plaatsen ongedaan maken. Dat geeft Robbens carrière glans die het vooralsnog ontbreekt. Dat weerhoudt Robben van het etiket eeuwige tweede.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 mei 2012 door in Sport en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: