Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

#Giro: De Gendt geeft fietsles

Vacansoleil-DCM

Jarenlang werd wielrennen gezien als de sport waar goede uitslagen behaald worden door het gebruik van doping. Reden voor organisatoren en sponsoren om het dopinggebruik aan banden te leggen. Door een strikt beleid wat betreft de “where-abouts” van renners, boetes en schorsingen en heel veel controles lijkt de sport ieder jaar iets schoner te worden. Het gevolg is dat de onderlinge verschillen tussen renners een stuk kleiner zijn geworden. Voor de koers is dat funest. Iedere grote renner is bang tijd te verliezen. De krachten worden zoveel mogelijk gespaard tot het einde van de etappe. Pas in de laatste kilometers wordt geprobeerd enkele kostbare seconden te winnen op de concurrentie. Het schouwspel is daardoor vaak saai. Inschakelen hoeft pas het laatste kwartier, omdat eerder toch niet zal worden gedemarreerd. In het onderlinge duel in de tijdrit wordt vervolgens duidelijk wie de hoogste trede van het podium mag betreden.

De Gendt

Gelukkig geldt dit niet voor elke ronderenner. Vandaag liet Thomas de Gendt zien hoe het ook kan. Ver voor de laatste beklimming van maar liefst twintig kilometer schakelde hij op en vertrok uit het peloton. Binnen enkele minuten reed hij het gat naar de kopgroep dicht, waarna hij zelf zijn eigen tempo begon te rijden tegen het laatste obstakel op. Het verschil met zijn concurrenten liep snel op naar ruim vijf minuten. Even was er hoop dat de Belg de roze leiderstrui zou gaan pakken. De Gendt kwam als eerste boven, maar kon in het laatste gedeelte zijn riante voorsprong niet geheel vasthouden. Zijn concurrenten brachten het verschil terug tot drie en een halve minuut. Zodoende hielden zij in het algemeen klassement de Gendt achter zich.

Zoals het moet

De actie van de Gendt blijft echter niet onbeloond: in het algemeen klassement stijgt hij van plaats acht naar plaats vier. Met alleen nog een tijdrit te gaan heeft hij nog alle kans op een podiumplaats. Te meer daar Rodriguez en Scarponi het afsluitende onderdeel van de Giro, de tijdrit, een stuk minder onder de knie hebben. Voor zowel de Gendt als VacanSoleil, de ploeg waar de Belg voor rijdt, een beloning voor het vele mooie werk dat zij verzetten. Beiden laten al enkele jaren zien dat aanvallen beloond wordt. Zo liet afgelopen jaar Pim Lighthart vorig jaar de gehele Raboploeg achter zich in het Nederlands kampioenschap. Deed Johnny Hoogerland mooie dingen de Tour. Reed Wout Poels heel hard omhoog tegen de Spaanse bergen. Heeft het met Lieuwe Westra een tweede renner in huis voor de langere etappekoersen. En heeft het met Gustav Larsson een echte tijdritspecialist in huis. Tel daarbij op aanvallers als Marcato, Keizer en Carrara en sprinter/tourheld 2010 Kenny van Hummel en je begrijpt: Vacans Soleil maakt het wielrennen interessant.

Eindklassement

Mocht de Gendt het morgen lukken zowel Rodriquez en Scarponi -of in ieder geval één van beiden- voorbij te gaan wacht hem helaas niet de roze trui. Die gaat ongetwijfeld naar Ryder Hesjedal. De Canadees wist vandaag de schade beperkt te houden. Ook Hesjedal kan een prima tijdrit neerzetten, waardoor alleen pech hem van de eindzege af kan houden. Zo wordt ook de Giro gewonnen door defensief te rijden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 26 mei 2012 door in Sport en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: