Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

PvdA: Foute peilingen afstraffen

Toegevoegd: donderdag 30 september 2012, 11:14

De Partij van de Arbeid wil dat opiniepeilers worden afgerekend op verkeerde peilingen. De PvdA meldt dat politieke partijen door “de miskleunen van peilinstituten” elke verkiezing zetels in de Tweede Kamer mislopen.

Voor afgelopen verkiezing werd de partij 30 zetels toegeschreven, maar uiteindelijk kreeg zij net voldoende stemmen voor vijftien leden in de Tweede Kamer. “Voor ons is dat extra vervelend, omdat wij nu niet het door ons beloofde programma kunnen uitvoeren”, zegt lijsttrekker Diederik Samsom. De partijen moeten gecompenseerd worden, vindt de PvdA. De partij zal dan ook met een initiatiefwet komen die partijen moet compenseren bij onevenredige verschillen tussen peiling en daadwerkelijke uitslag.

Politiek klimaat

“Met deze actie willen we meer aandacht vragen voor het politieke klimaat in Nederland”, vertelt Samsom. “We moeten beseffen dat het voor veel politici en partijen heel vervelend is als de peilingen niet kloppen. Ik stel voor om voor verkiezingen extra aandacht te besteden in de peilingen, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn.”

Opiniepeiler Maurice de Hond moet lachen om het bericht. “Ik kan het niet serieus nemen”, zegt hij. “Het is erg kort door de bocht. De mensen die dit roepen, weten niet hoe peilingen tot stand komt.” Volgens de Hond is het onmogelijk om voor elke plaats in Nederland een specifieke verwachting te maken. “Dat zouden we heel graag willen, maar het politieke klimaat is op dit moment heel onvoorspelbaar.”

Onzeker proces

“Het is onzinnig peilinstituten aansprakelijk te stellen voor schade die zou zijn veroorzaakt door een peiling die niet uitkomt”, zegt de Hond. “In de eerste plaats zijn wij niet verantwoordelijk voor het onzekere proces dat ‘politiek’ heet. Ten tweede zou het peilingen opleveren die zo ruim geformuleerd zijn dat niemand er wat aan heeft, maar die altijd kloppen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 juli 2012 door in Actualiteit, Politiek, Satire en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: