Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Weg met filosofie Cruijff/van Gaal

English: Cutout piece of: File:Basis Elftal Aj...

Na het Boekarest-debacle van afgelopen avond is een evaluatie over het spel van Ajax op zijn plaats. Technisch gezien speelde het elftal van Frank de Boer een vrij aardige wedstrijd. Zeker in de eerste helft was er nauwelijks reden tot paniek, op een onhandige actie van doelman Vermeer en de tegengoal na. Ook de tweede helft en zelfs de verlenging zorgen niet direct voor negatieve gedachten over het Amsterdamse team. Maar om alles af te schuiven op de penalty’s de gemist werden gaat mij te ver. Waar het dan wel aan ligt? Aan de eenzijdige benadering van de Cruijffiaanse/van Gaalse filosofie over hoe voetbal gespeeld dient te worden.

Eén spelopvatting

De grote Ajax meneren hameren op techniek en aanvallend voetbal. Wanneer het individu goed getraind wordt, de techniek onder controle heeft, het Ajax-spelletje doorgrond heeft, dan volgen de punten vanzelf. Het grote voorbeeld voor hoe Ajax moet voetballen is dan ook Barcelona, de grote FC waar menig voetballiefhebber smachtend naar zit te kijken. De uitspraak van Franks broer Ronald over AC Milan tegen FC Barcelona was ook tekenend:

Wie het voetbal volgt weet wat er vervolgens gebeurde: AC Milan strafte Barcelona genadeloos af met 2-0, waardoor de Spaanse club het wederom moeilijk krijgt in de Champions League. Tekenend is dat het elftal voor het tweede jaar achtereen op een zelfde manier op zijn broek kreeg. De tegenstander laat Barcelona het spel maken waarbij het zelf loert op één of twee kansen en die weet te benutten. Er is dus blijkbaar meer voor nodig dan aanvallend voetbal en een goede techniek om te kunnen winnen.

Passie

Het “tikkie-takkie” voetbal is leuk om naar te kijken, technisch perfect uitgevoerd. Maar sport draait niet alleen om techniek, om de bal op zo’n intelligent mogelijke wijze op de juiste plek te leggen, door een perfecte aanname het ding onder controle te krijgen. Voetbal draait ook om passie, de wil om te winnen. En helaas mis ik die dit jaar bij Ajax compleet en wordt hier weinig tot niet over gepraat binnen het gedachtegoed van Cruijfff/van Gaal. Vorig seizoen was het echter Theo Janssen die de ploeg op sleeptouw nam wanneer het niet liep. Voorgaand in de strijd sleurde hij het team achter zich aan waardoor Ajax landskampioen wist te worden. Janssen werd begin dit seizoen verkocht aan Vitesse waarna een andere speler deze rol op zich zou moeten nemen. Tot op heden neemt niemand die verantwoordelijkheid en de vraag is of er iemand in de selectie van Frank de Boer is die dat kan. Door te hameren op de eigen filosofie is de kans niet groot dat Ajax zo’n speler zelf opleidt, scout en aankoopt. Daarmee is het de vraag of het na twee kampioenschappen op rij voorlopig gedaan is met het vullen van de prijzenkast.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22 februari 2013 door in Actualiteit, Sport en getagd als , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: