Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Herleving van Edgar Allan Poe in The Following

1848 Daguerreotype of Edgar Allan Poe at 39, a...

Wie klassieke horror verhalen leest, leest Edgar Allan Poe. Helaas, het genre zelf was tijdens zijn leven al lange tijd in onmin geraakt, waardoor erkenning van zijn werk lang uit bleef. Ongetwijfeld is dit één van de oorzaken van zijn vroege overlijden. Toch zit hier wellicht ook de kern van zijn, met name latere, succes: een goed kunstenaar word je alleen wanneer je daadwerkelijk geleden hebt. Toch wordt het genre waarbinnen de meeste van zijn werken vallen nog altijd niet ten volle gewaardeerd. Zie ook het werk van één van de meest gelezen hedendaagse schrijvers Stephen King, die tot op zekere hoogte schatplichtig is aan Poe. Misschien komt daar binnenkort verandering in. Met The Following wordt de aandacht op het werk van Poe opnieuw gevestigd.

Verhaal

Joe Carroll, een docent Amerikaanse literatuur, moordt vanwege esthetische overtuigingen welke hij in Poes werk leest. Na gepakt en ter dood veroordeeld te zijn lijkt zijn rol uitgespeeld te zijn. Niets is minder waar. Jarenlang heeft Carroll zich voorbereid op een laatste verhaal. Hiermee ‘eert’ hij de FBI-agent die hem toentertijd oppakte. In deze rol schittert Kevin Bacon. Op overtuigende wijze zet hij het personage van Ryan Hardy, de inmiddels ex-FBI agent, neer. Na het oppakken van Carroll is Hardy nooit meer de oude geworden. Hij krijgt een kortstondige relatie met de ex-vrouw van Carroll, gaat aan de drank en kan zijn werk niet langer doen door de verwondingen die hij opliep bij het arresteren van Carroll. Hardy wordt echter opgeroepen nadat Carroll uit de gevangenis ontsnapt. Als kenner van Carrolls gewoontes, handelingen en psychologie is hij de gewezen man om hem op te sporen. Dat lukt, maar niet zonder schade. Carroll blijkt diverse handlangers te hebben gerekruteerd. Hij blijkt namelijk niet alleen seriemoordenaar te zijn, maar ook een ware charmeur. Zijn handlangers voeren het verhaal uit dat Carroll bedacht heeft voor Hardy. Hoe dat verhaal verloopt, moet gaan blijken. Inmiddels zijn de eerste negen afleveringen uitgezonden en is een tweede seizoen in de maak.

Poe

Het interessante aan The Following is dat het werk van Edgar Allan Poe op allerlei manieren terugkomt. Twee overduidelijke hints zijn de verwondingen van Hardy en de wijze waarop de personen gedood worden. Hardy wordt tijdens de arrestatie door Carroll in de borststreek gestoken. Daardoor moet hij het de rest van zijn leven zien door te komen met een pacemaker. Kenners van het werk van Poe zullen ongetwijfeld direct denken aan het verhaal Tell Tale Heart (NL: Het verraderlijke hart), waarin een moordenaar spijt van zijn daad krijgt doordat hij continu een kloppend hart hoort in het huis waarin hij het lijk verborgen houdt. Interessant is de reden waarom de man in Poes werk gedood wordt: deze man heeft een lui oog die de moordenaar gek maakt. In The Following keert dit terug. Bij alle moorden die Carroll pleegt snijdt hij de ogen uit het dode lichaam. Voor hem zijn ogen de poorten naar de ziel. Hij ziet dit als een esthetische daad omdat hij in Poe leest dat kunst een element van krankzinnigheid in zich heeft. Krankzinnig is het zeker wat Carroll doet Daarnaast vraag ik mij af in hoeverre diens visie overeenkomt met die van Edgar Allan Poe.

Herleving

Dat brengt mij ertoe om het werk van Poe te gaan herlezen. Toevallig beschik ik over een verzameld werk (helaas vertaald) waarin zijn verhalen gebundeld zijn. Tijd om te achterhalen in hoeverre Poe recht wordt gedaan, of dat hij wordt ‘misbruikt’ ten gunste van een hele interessante serie. Hoe dan ook, de serie brengt mijn interesse in het werk van Poe helemaal terug. Benieuwd wanneer ik weer zwetend wakker wordt van één van de vele enge verhalen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 maart 2013 door in Boek, Film en TV en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: