Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Gullit toont kennis over kunst in DWDD

Ruud Gullit maakt promotie voor de heropening Rijksmuseum. En dat baart opzien. Want wat heeft Gullit te maken met kunst? Helemaal niets, zo zei hij zelf tijdens De Wereld Draait Door. Anders dan de leuke anekdote over zijn moeder die 16 jaar het museum tegen stof heeft beschermd weet Gullit geen reden te bedenken. Stomverbaasd noemt hij het dan ook vooral een grote eer om in het spotje te mogen figureren. Als het gesprek met van Nieuwkerk vervolgens op het onderwerp ‘kunst’ is aanbeland, blijkt dat Gullit genoeg stof heeft om over te praten. Hij zegt zelfs hele zinnige dingen, zonder ooit maar een minuut hiervoor gestudeerd te hebben. Dat is opvallend.

Beatles

Ruud Gullit vertelt aan de DWDD-tafel over zijn liefde voor de Beatles waar hij geen enkele cd van bezit. De reden hier voor is dat hij bepaalde, nostalgische, ervaringen heeft bij het horen van de muziek van de Beatles, waarvan hij bang is ze te verliezen. Daarom koopt Gullit geen kunst. Dat is een hele goede reden.

Aura

In de kunstfilosofie is de theorie van Walter Benjamin en diens concept van het aura van een kunstwerk verplichte kost. Het aura kan omschreven worden als datgene waarmee men in contact komt bij een kunstwerk waarin men de authenticiteit van een kunstwerk ervaart. De authenticiteit is de uniekheid van een object, niet alleen dat het maar eenmalig is vervaardigt, maar bovenal dat het maar één traditie kent welke niet gekopieerd kan worden. Het probleem dat Benjamin omschrijft is dat in het mechanische tijdperk ieder object snel en eenvoudig gereproduceerd kan worden. Het aura kan daarentegen niet gekopieerd worden. Zodoende komt bij iedere reproductie van het object, het object meer en meer los te staan van zijn traditie. Daarmee verliest het object zijn aura, zijn unieke bestaan, zijn waarde.

Ervaringen

Dit geldt niet alleen voor het ervaren van kunstwerken. Elke ervaring is hier aan onderhevig. Niet voor niets houden wij speciale gevoelens over aan onze ‘eerste keer’. Die eerste keer kan niet vervangen kan worden door een foto of film van dat moment. Die eerste keer dat je vader je meenam naar het voetbalstadion, een concert met vrienden of de ontmoeting van de liefde van je leven. Elke ervaring kan aangetast worden door reproducties zoals foto’s of video’s die dat moment hebben proberen vast te leggen. Zo is dat ook met muziek welke een speciale betekenis heeft. Muziek te veel horen, bijvoorbeeld van cd, doet die unieke herinnering, de nostalgie, vervagen. Ruud Gullit weet dat binnen enkele minuten bij DWDD goed te illustreren. En alleen daarom al laat hij zien meer verstand van kunst te hebben, dan hij zelf door heeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 25 maart 2013 door in Actualiteit, Kunst en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: