Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Heeft de kampioen een topscorer nodig?

Ajax Museum, Amsterdam

“Productie de Jong illustratief voor kampioensteams Ajax” kopt Nusport.nl vandaag. Uit een onderzoek blijkt dat de club uit Amsterdam geen echte goalgetter kent in de afgelopen drie jaar waarin de club kampioen werd. Statistieken van kampioenen eerdere jaren laat zien dat de productie van de beste scorende Ajacied beduidend lager is dan die van bijvoorbeeld PSV, FC Twente en AZ. Wonderwel blijft de vraag waarom dat zo is en of dat een probleem is onderbelicht.

Topscorer

In het voetbal is de spitsen positie nog altijd één van de meest waardevolle posities. Dat blijkt wel uit de transfers van de afgelopen jaren. Clubs vragen het meeste geld voor een veel scorende aanvaller. Enigszins valt daar wat voor te zeggen. Immers, als je niet scoort, kun je niet winnen. Wat deze wijsheid echter niet zegt, is wie er moet scoren. En daar ligt de kern van het probleem voor clubs die een veel scorende aanvaller in de gelederen hebben, maar niet de prijzen winnen. In Nederland kan men wijzen naar Vitesse met Bony, Feyenoord met Pelle, Heerenveen met Finnbogasson en AZ met Altidore. In het buitenland moet men wat verder zoeken. Manchester United lijkt als kampioen van Engeland ook de topscorer af te leveren met Van Persie, Barcelona in Spanje doet dat met Messi en Paris Saint Germain doet dat in Frankrijk met Ibrahimovic. In Italië en Duitsland lijkt hetzelfde het geval te zijn als in Nederland, waar de topscorers niet van de kampioenen aanwezig zal zijn, respectievelijk Juventus en Bayern Munchen. In Portugal ligt de strijd om het kampioenschap nog volledig open, hoewel de huidige lijstaanvoerder, Benfica, niet de topscorer zal afleveren. Wanneer we dan naar de resultaten gaan kijken in Europa valt meteen op: in de finales staan geen ploegen die in hun nationale competitie een topscorer afleveren. Tevens is de kans groot dat de winnaar van de Europese finales niet de topscorer van het toernooi zal gaan afleveren. Is zo’n veelscorende speler dan werkelijk het geld waard wat men voor deze spelers geeft?

Scorend vermogen

Die vraag lijkt men negatief te moeten beantwoorden. Natuurlijk neemt een veel scorende speler een aanzienlijk aandeel in het succes van een club. Echter kan er een probleem ontstaan wanneer desbetreffende speler een mindere periode kent. Wie neemt zijn productie over wanneer hij het net niet weet te vinden? De kracht van Ajax lijkt daarop in te spelen. Niet één speler is overdreven belangrijk wat betreft scoren. Vrijwel iedere speler bij Ajax weet het net gemakkelijk te vinden. Het is daarom minder belangrijk om een spits te kopen die veel doelpunten maakt. Spelers om de spits heen die ook hun goals meepakken zijn veel belangrijker. Voordat een club een spits koopt, moet men daarom goed nadenken over de prijs die men bereid is te betalen. Wellicht is een investering in de breedte wat betreft scorend vermogen interessanter. Een spreiding van het risico, waarbij de slagingskansen toenemen, om het in casino termen te zeggen. Daarmee kan een club de weg naar succes in slaan. Met de nadruk op kan, want in het voetbal kan een veel scorende speler natuurlijk altijd het verschil maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 8 mei 2013 door in Sport en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: