Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Giro: hoe nu verder?

Differenty colored cycling jerseys as used in ...

Na de meest interessante eerste week in jaren in een grote ronde, gaat morgen de Giro verder met de eerste aankomst op de top van een serieuze berg. Doordat het klassement al behoorlijk vorm heeft gekregen, zullen de eerste aanvallen op de top van het klassement niet lang op zich laten wachten. Maar wie gaat er komende dagen hoge ogen gooien? Wie kan de aanval op de roze trui openen die momenteel gedragen wordt door Nibali? Wie zet het spektakel uit de eerste week voort en voorziet de ronde van een flinke dosis spanning?

Aanvallers

Wat meteen opvalt, is dat er van echte aanvallers in de bergen geen sprake is. De roze trui dragerleider Vicento Nibali lijkt de meest aanvallende renner te zijn. Zeker is dat hij explosief is, maar voorgaande grote rondes hebben ook laten zien dat hij daarna vaak weer terug valt. Helaas moet de Giro het doen zonder Contador, Rodriquez of Moreno. Als er aanvallers zijn, moet de hoop gevestigd worden op Ryder Hesjedal. In de eerste etappes liet hij zich van zijn beste kant zien en probeerde een gat te forceren. Helaas bleek afgelopen weekend ook dat hij nog niet in allerbeste doen is. Zo verloor hij een waardevolle minuut op de overige klassementsmannen, in een overigens meer dan lastige etappe. Toch lijkt de Giro het van aanvallers niet te moeten hebben.

Astana vs Sky/Blanco

Meer hoop moet gezocht worden in het afmatten van de Italiaan in Kazachse dienst. Daar zijn zeker mogelijkheden. Astana is niet met het sterkste team naar Italië gekomen. Dat wekt de vraag op of ze de juiste mannen hebben om het roze in bezit te houden. De mannen van Team Sky weten hier wel raad mee. Als geen ander kunnen zij een koers hard maken door een moordend tempo aan het peloton op te leggen. Toch is niet alles koek en ei. Kopman Bradley Wiggins liet al enkele steekjes vallen. Daarbij moet gezegd worden dat dit in afdalingen gebeurde. Met een aankomst bergop hoeft hij zich daar niet druk over te maken. Daarnaast spelen de belangen van zijn Colombiaanse teamgenoten een rol. Zij hebben laten merken meer te willen, en te kunnen, dan het spelen van meesterknecht voor de Brit. Tot nu toe voeren zij hun taak goed uit. Toch is het oppassen voor een tweede Froome in de gelederen. Zo lijkt er onder Sky een tikkende tijdbom te zitten. De vraag is: wanneer gaat die bom ontploffen?

Een andere ploeg die zich graag wil bewijzen is Blanco. Naast het zoeken naar een nieuwe sponsor wil Robert Gesink zich dit jaar in de Giro laten zien als ronderenner. Top vijf, liever nog podium, staat daarom op zijn afvinklijstje. Gesink heeft een goede indruk achtergelaten in de eerste week en houdt bovendien van het strakke tempo waar Sky furore mee maakt. Daarnaast beschikt Gesink over twee sterke knechten, namelijk Kruijswijk en Kelderman. Deze laatste zal overigens moeten kiezen: de witte trui of het klassement van Gesink. Of zou de Blanco ploeg voor een verrassing kunnen zorgen en beide mannen vooraan weten te houden. In dat geval is het raadzaam om de roze trui niet te snel om de schouders te willen hebben. Dicht bij de overige favorieten blijven en in de laatste bergrit, tevens de koninginnenrit, toeslaan, zou dan het plan moeten zijn.

Overige kanshebbers

Naast de sterke teams zijn er ook sterke volgers, die zolang mogelijk aanklampen om pas aan het eind van de Giro hun geluk te beproeven. Allereerst is er Cadel Evans, die als geen ander weet hoe het is om met weinig hulp toch een goed klassement te rijden. Doordat er van veel tempowisselingen geen sprake zal zijn, is hij misschien wel de grootste kanshebber om Nibali uit het roze te rijden. Hetzelfde geldt voor Scarponi, hoewel die al een behoorlijk eind achterop is geraakt door een valpartij in de eerste week. Als outsider moet Santambrogio genoemd worden. Doordat hij al enkele minuten aan zijn broek heeft, houdt niemand nog echt rekening met hem. Misschien dat hij er verstandig aan doet om de Giro van vuurwerk te voorzien. Wanneer hij samenspant met Ryder Hesjedal, zou dat de andere klassementsrenners dwingen ook een duit in het zakje te gooien. Gebeurt dat niet, dan zal het spektakel uitblijven tot in de laatste etappe. Daarmee zou de Giro na een spetterende eerste week uitdoven als een nachtkaars.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 13 mei 2013 door in Sport en getagd als , , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: