Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Niet denken maar doen

English: Photograph of dartsplayer Raymond van...

“Concentratie. Die eerste pijl zit er net boven, een mooie marker voor Raymond. Hij schudt nee, de tweede pijl gaat mijlenver naast! Ongeloof op het gezicht van Barney. Ook de derde pijl gaat mis! Wat een kans was dat richting de overwinning. Hij is teleurgesteld. Denkt diep na. Hoe kan dit hem nu overkomen? Tegen een speler als Pipe? Het begin was slap, hij kwam terug, kreeg een kleine teleurstelling te verwerken waarna hij zich oprichtte om vervolgens zijn tegenstander het zwijgen op te leggen. Zo leek het tenminste.”

In De kunst van het veldspel schrijft Chad Harbach over een jonge honkballer, korte stop, die elke bal die zijn kant op komt vangt en goed aangooit. Door vele trainingsuren hoeft hij niet na te denken wat hij moet doen. Vangen en gooien naar het eerste, derde of vierde honk. Een mooie carrière lonkt, tot één aangooi de wereld op zijn kop zet. Hij gooit de bal in de reservebank, waardoor zijn beste vriend zwaar gewond raakt. Vanaf dat moment denkt de jonge honkballer bij iedere bal die hij moet gooien of vangen. Daar beginnen de fouten.

Van Barneveld ziet zijn tegenstander langszij komen. Barney twijfelt, denkt en vloekt van binnen. Het is niet eens dat zijn tegenstander beter wordt. Het probleem is de twijfel, het nadenken. Hij gooit tegen zichzelf. De beste sporters denken niet na over wat zij op hun strijdtoneel moeten doen. Wanneer zij denken, is er ruimte voor twijfel. En voor fouten. Training is er op gericht niet te hoeven nadenken, maar te vertrouwen op intuïties die zijn opgedaan door die trainingen. Een topsporter denkt niet, maar doet.

Raymond van Barneveld was ooit zo’n topper. Die Van Barneveld is helaas al lang niet meer te zien op de dartspodia. Bij elke worp die hij doet, denkt hij na over zijn vroegere successen, maar ook over de teleurstellingen. Hij twijfelt. Hij gooit. Hij mist. Van Barneveld is niet langer een topper. Toch hoeft hij niet te wanhopen. Het is te hopen dat hij het nadenken afleert. Zo kan hij weer die topper worden, die in 1998 de harten van het Nederlands publiek voor zich wist te winnen.

Advertenties

Eén reactie op “Niet denken maar doen

  1. Pingback: Bier, sport en trainen | Niels Hagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 25 juli 2013 door in Actualiteit, Filosofie, Sport en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: