Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Melancholia en Gude’s depressionisme

Enkele weken geleden lichtte onze denker des vaderlands René Gude zijn nieuwe term ‘depressionisme’ toe in De Wereld Draait Door. Wat volgde was een warrig verhaal over hoe we enerzijds het optimisme en anderzijds het pessimisme aan zouden moeten hangen. In de studio werd er nogal lacherig gedaan over deze wereldvreemde filosoof. Het glas is immers òf halfvol, òf halfleeg en niet allebei.

Toch zit er iets interessants in Gude’s depressionisme dat niet voldoende belicht werd, niet goed uit de verf kwam, tijdens DWDD. Wat dat is, blijkt uit één van mooiste films van de afgelopen jaren, namelijk Melancholia van Lars von Trier. In deze film staat het voortbestaan van de aarde centraal, doordat er plots een andere planeet ontdekt wordt die razend snel op aarde afstevent. Von Trier laat zien hoe met dit gegeven omgegaan kan worden. Zo is er de wetenschapper die op basis van allerlei calculaties concludeert dat er niets aan de hand is en dat we vooral moeten genieten van het schouwspel wanneer deze nieuwe planeet rakelings langs de aarde scheert. De wetenschapper is zo geportretteerd als wat Gude  de optimist noemt. Tegenover hem staat zijn vrouw, die ondanks de geruststellende berichten in angst verkeerd. Wat als het fout gaat, aldus deze pessimist.

Tussen hen in staat de zus van de pessimistische vrouw en zij neemt precies die houding aan die het depressionisme verlangt. Of de wereld vergaat of niet, we moeten uiteindelijk toch door, ongeacht wat er gebeurd. Zelfs als de wereld vergaat, is het zaak om die laatste momenten in alle rust, zonder paniek, door te brengen. Ondanks dat er geen redenen zijn om nog iets uit te voeren, toch een optimistische blik op de wereld bewaren, dat is wat de mens volgens Gude nodig heeft.

Depressionisme is niet nieuw. Gude put uit een traditie en plakt daar een nieuw etiket op. Overigens beweert hij ook nergens dat hij wel iets nieuws verzint. Dat is ook niet zijn kracht. Wat hij als denker des vaderlands doet, is filosofie voor een breed publiek beschikbaar maken. Dat doet hij zonder technische termen op de buis of in de krant rond te strooien. Hopelijk gaat hem dit in het vervolg beter af. Want ook jij verdient een dagelijkse portie filosofie.

Advertenties

Eén reactie op “Melancholia en Gude’s depressionisme

  1. Pingback: Ik ga je missen, René | Niels Hagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 16 september 2013 door in Actualiteit, Filosofie, Leven en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: