Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

De staat van nihilisme – reactie op column Rob Schouten in Trouw

‘Wie wil met mij vechten?’ Een bijzondere oproep van de heer Schouten in Trouw vandaag. Hij doet deze oproep na een interessant bericht uit Rusland waar twee mannen met elkaar op de vuist gingen na een verhitte discussie over de filosofie van Immanuel Kant. Een mooie gedachte, want dit soort zaken zijn immers een potje freefighten waard.

Schouten vraagt zich af welke filosoof hem tot een handgemeen zou kunnen leiden. Nietzsche natuurlijk, beantwoordt hij zijn vraag zelf, als groot bewonderaar van deze filosoof die nooit een blad voor de mond neemt. Vervolgens noemt hij enkele aforismen waar Nietzsche zo bekend om staat die tot een handgemeen zouden moeten leiden. Eén daarvan viel mij op in het bijzonder: ‘En de vrouw moet gehoorzamen en een diepte vinden bij haar oppervlakte. Oppervlakte is het gemoed van de vrouw, een beweeglijk stormachtig vlies op ondiep water.’

Een denigrerende uitspraak over de vrouw. En dat is niet de enige denigrerende opvatting over de vrouw die Nietzsche in zijn werk uit. Schouten vraagt om reactie, het liefst een reactie die juist bij Nietzsches opvattingen over de vrouw aansluit. Maar dat zou te gemakkelijk zijn. Een andere route die tot een handgemeen leidt is om vanuit Nietzsches filosofie af te vragen hoe hij de positie van de hedendaagse man ziet, zoals bijvoorbeeld die van Schouten. Het ironische is, dat die positie helemaal niet zo anders is dan die van de vrouw. Ook de man, inclusief Schouten, leidt een oppervlakkig bestaan, zonder werkelijk de diepte op te zoeken. Ga maar na: een aforisme van Nietzsche plaatsen hopende een paar klappen uit te delen, of te ontvangen. Zelfs in Fight Club ging men niet zo omslachtig te werk.

Maar ook politici, joirnalisten, CEO’s, schrijvers, musici en kunstenaars. Zijn er überhaupt nog personen die hun kop boven het maaiveld durven uit te steken. Mensen die inspireren, die aanzetten tot grootste daden. We zijn in een tijdperk beland waar dat niet langer mogelijk is. Even was er hoop, toen er in de VS een zwarte president tot leider van het land verkozen werd. Bijna acht jaar later klinkt echter overal de conclusie dat die keuze, de hoop die daarachter zat, tot teleurstellende resultaten geleid heeft. In Nederland is er de toep om een krachtig politicus, die het land bij de hand neemt. Het zegt veel over de staat waarin de wereld zich op dit moment bevindt. Een staat waarin iedereen dolende is. Een staat van nihilisme.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 september 2013 door in Actualiteit, Filosofie, Leven en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: