Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Digitalisering maakt de woonkamer kapot

Downloaden maakt diverse kunstzinnige uitingen kapot. In de discussie omtrent het digitaal aanbieden van dvd’s, cd’s en boeken argumenteert menig tegenstander van de digitale revolutie over de negatieve effecten die deze nieuwe technologieën faciliteren: het niet langer betalen voor films, muziek en teksten. Waar niet of nauwelijks oog voor is, is het veranderen van de woonkamer. Onbegrijpelijk. Ook hier is een grote verandering gaande. Een verandering die niet onderbelicht mag blijven.

Toen ik afgelopen zomer bij mijn vader terug in trok realiseerde ik mij dit amper. De honderden boeken, cd’s, lp’s en dvd’s was de grootste verhuizing en ik vroeg mij af of het dat wel waard was. Waarom breng ik al die prullen niet naar een winkel gespecialiseerd in tweedehands artikelen, zodat iemand anders er van zou kunnen genieten? Immers, veel van die spullen heb ik vooral voor ‘de heb’, niet omdat ik regelmatig nog eens iets doorblader of beluister. Uiteindelijk is het er niet van gekomen en staan de spullen netjes opgeslagen in dozen en kasten. Gelukkig.

Het eerste wat ik doe als ik in een voor mij vreemd huis binnen kom, is kijken wat er in de kast staat. Ik wil weten wat de persoon bij wie ik op bezoek ben interesseert, wat hen bezig houdt, wat hen raakt. Wat iemand leest, luistert en kijkt zegt iets over die persoon. Overigens zonder daar direct een waarde-oordeel aan te verbinden. Of iemand Dostojevski of E.L. James leest, is niet direct positief of negatief. Wat ik wil weten is waarom die persoon dat leest, wat zijn verhaal daar achter is. Wat is er zo interessant aan de keuze aan boeken die hij gemaakt heeft, of misschien wel voor hem gemaakt is. Het biedt gespreksstof aan voor een avond, een week, een maand, een jaar en waarschijnlijk zelfs een leven lang. De kast is een ding dat continu veranderd, waar dingen bijgezet worden of juist weer verdwijnen. Waarom kies je die boeken, films of muziek die in de woonkamer staan uit om ‘ten toon’ te stellen?

Door het digitaal aanbieden van deze zaken verdwijnen zij op hetzelfde moment uit de woonkamer. Ze belanden op een harde schijf, of in de ‘cloud’. Daar zijn ze niet langer zichtbaar voor de bezoeker van de woning. Natuurlijk kan de tablet er bij gepakt worden en kan men laten zien wat hen op dat moment interesseert. Dit heeft echter een ander effect. De bezoeker kan niet ongedwongen kijken naar wat in huis aanwezig is, maar wordt opgedrongen wat op dat moment in de gedachten van de bewoner optreedt. Voor de bewoner heeft dit misschien een positief effect. Iemand kan niet langer direct zien wat hem interesseert of raakt, wat die bewoner in een verlegen situatie kan brengen. Het is een makkelijke oplossing om moeilijke gesprekken over wat hem beweegt uit de weg te gaan. De bewoner heeft de volledige controle over de situatie, en kan zo de gesprekken de richting op sturen in de richting die hij wenst.  Een bescherming die de bewoner zeer op prijs stelt tegen ‘woonkamergluurders’ als ik.

Advertenties

Eén reactie op “Digitalisering maakt de woonkamer kapot

  1. Pingback: Award? Evaward?! Awkwaaaaard! | Niels Hagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 23 september 2013 door in Filosofie, Kunst, Leven en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: