Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Liefde is geen vrijheid

Mensen met meningen. Ze zouden verboden moeten worden advies te geven aan anderen. Zo beweert Jelle Hermus op sochicken.nl dat liefde gelijk staat aan vrijheid. Wat je vooral niet moet doen, is hechten aan iemand. Want dan word je kwetsbaar. En omdat alles ooit voorbij gaat, raak je gekwetst en voel je je kut.

Een relatie werkt volgens Hermus het best als beide partners elkaar vrijheid geven. Een statement waarin ik mij kan vinden. De vraag is tot hoever die vrijheid reikt. Hermus geeft het voorbeeld van iemand die gehecht is aan zijn auto. Wanneer ik daar een trap tegen geef, dan doe ik daarmee ook de persoon die daaraan gehecht is pijn. Doordat mensen zich hechten aan zaken als auto’s maar ook aan mensen, ben je kwetsbaarder dan mensen die zich niet hechten. Op zich klinkt dat logisch. Maar geldt dit ook werkelijk voor liefde?

Wanneer je je partner absoluut vrij laat, je niet hecht, betekent dat je ook open moet staan voor eventuele andere partners die jouw partner begeren. Een sterke man of vrouw die dat toe laat. Natuurlijk is daar niets mis mee wanneer je dat wel toelaat. Toch zitten de meeste mensen zo niet in elkaar. En dat heeft een reden.

Hechten aan iets is daarom ook een verkeerd beeld op wat er gebeurt in een liefdesrelatie. Ik spreek liever over gebonden en verbonden zijn met iemand. Een relatie waarbij één van de twee, of beide, partners zich gebonden voelt, is een beperking van de eigen vrijheid. In het geval van verbonden zijn met elkaar is dat niet het geval. Daarbij geven partners ongetwijfeld iets op van hun vrijheid. Wat zij daar voor terug krijgen is echter veel mooier: liefde.

Daarbij raak je gehecht aan elkaar. Dat gaat ook weer voorbij. In het gunstigste geval na vele jaren samen, waarna één van de twee van ouderdom sterft. Dat doet pijn. Maar dat is niet erg. Het is een signaal. Een signaal dat de liefde die beide partners met elkaar deelden echt was. Gehecht zijn aan iemand en daardoor kwetsbaar zijn is niet erg. Hermus wil dat helaas niet begrijpen. Misschien moet hij echte liefde nog leren kennen?

Advertenties

Eén reactie op “Liefde is geen vrijheid

  1. Brandon
    10 oktober 2013

    Echte liefde, wat is dat?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10 oktober 2013 door in Filosofie, Leven, Liefde en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: