Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Zwarte Piet: positieve racisme is ook racisme

Nederlands: Zwarte Piet Nederlands: Zwarte Piet

De chocoladeletters liggen weer in de winkel en dus is de discussie weer gestart: Zwarte Piet, racisme of niet? Quincy Gario had op Joop.nl en later in Pauw en Witteman de primeur om deze uitspatting van onze cultuur te bekritiseren. Maar is dat ook terecht? Ik denk van wel, alleen niet om dezelfde redenen als Gario in zijn bezwaar uiteen zet. Niet uit ons koloniale verleden waarbij zwarte mensen als slaven werden misbruikt spreekt een vorm van racisme, maar het stelselmatig op een voetstuk plaatsen van onze zwarte soortgenoten zorgt voor raciale vooroordelen over deze groep mensen.

Racisme

Wat is racisme nu eigenlijk? In de volksmond spreekt men van racisme wanneer bepaalde raciale vooroordelen gebruikt worden om het eigen ras als superieur te beschouwen. In die zin zou Gario’s betoog zeker hout snijden. In de tijd dat wij nog slaven mochten houden, werd immers gedacht dat dit niet meer dan normaal was omdat wij ons zelf als übermensch beschouwden, de neger als üntermensch. Gelukkig is hier niet langer sprake van, of in ieder geval  geldt dit voor de weldenkende mensen in ons land. Toch is dit niet de enige vorm van racisme die er bestaat. Ook wanneer positieve eigenschappen van een ander ras benoemd en gebruikt worden als toonbeeld van dat ras, is er sprake van racisme. En daar schuilt de kern van het probleem. Zwarte Piet is in Nederland niet een uiting van superioriteit van het blanke ras tegenover het getinte ras, maar is een positieve vorm van racisme waarbij het blanke ras de zwarte mens op een voetstuk plaatst vanwege bepaalde eigenschappen die zij wel kennen en wij niet.

Diploma

Zwarte Pieten zijn namelijk acrobatisch en dat is voor ons blanke mensen uiterst ongebruikelijk. Natuurlijk hebben wij Adriaan, die als acrobaat in de jaren 80 en 90 furore maakte. Ook kennen wij Epke Zonderland, die laat zien dat ook de Nederlander soms lenig is. Maar daar houdt het in ons kikkerlandje wel zo’n beetje op met de slangenmensen. Om daar verbetering in te brengen organiseren allerlei basisscholen al enige jaren evenementen om diezelfde lenigheid als Zwarte Piet te bewerkstelligen. Met als eindresultaat het felbegeerde Zwarte Pietendiploma.

Voetstuk

En daar schuurt het. Ondanks die positieve eigenschappen  van onze geliefde kindervriend ten spijt: iemand zo op een voetstuk plaatsen vanwege zijn raciale eigenschappen moeten we natuurlijk niet willen met z’n allen. Dus maken andere zwarte mensen zich terecht druk over het zo positief in het daglicht plaatsen van hun soortgenoten. Nee mensen, we zijn allemaal gelijk en allemaal in staat tot zulke geweldige acrobatische capriolen. Zwarte Piet moet daarom zo snel mogelijk van zijn voetstuk gestoten worden, om die gelijkheid extra te benadrukken. Want zo doen wij dat in Nederland met mensen die het hoofd op basis van hun gekleurde eigenschappen boven het maaiveld uitsteken. Tijd voor witte Pieten als Adriaan en Epke Zonderland, zodat wij blanken ons tijdens dit jaarlijkse festijn ook eens van onze lenigste kant laten zien!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 11 oktober 2013 door in Actualiteit, Filosofie en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: