Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Oasis’ anti-nihilisme in ‘Cigarettes and Alcohol’

Waarom op het strand liggen als je ook cocaïne kunt snuiven? Oasis stelt die vraag en lijkt het witte goedje te verkiezen boven de gekleurde korrels. Ik kan mij dat wel voorstellen. Wat voor waarde heeft dat bakken in de zon? Net zo weinig als compleet uit je dak gaan met behulp van cocaïne, sigaretten of alcohol. Zo’n waardering is kenmerkend voor het nihilisme. En deze Engelse band zingt daar graag over.

Nietzsche

Nihilisme is de grootste vijand van het mensenleven, aldus sprak Friedrich Nietzsche. Niets heeft nog langer waarde voor de mens. En dat is een probleem. Wat heeft het leven dan nog te bieden? Anders dan ‘nihilisten’ vaak beweren is dat je zo’n attitude ook kunt aanhangen. Je kunt er voor kiezen nihilist te zijn. Daar aan toegeven betekent echter dat je minstens één waarde aanneemt: die van deze positie zelf. En daarmee zou er toch minimaal één waarde in de wereld zijn. Nee, het werkelijke nihilisme overkomt je, daar kun je niets aan doen.

Ziekte

Dat klinkt als een depressie en misschien is dat het ook wel. De oplossing tegen nihilisme is echter niet te bestrijden met een pilletje. Ongetwijfeld dat het de symptomen bestrijdt, maar een oplossing voor de oorzaak is het niet. Die is er wel: door je leven bij de hand te nemen en er zelf waarde aan te geven. Dat is tegenwoordig een persoonlijke kwestie. Er zijn geen grote, inspirerende verhalen waar je met een groep mensen voor leeft, zoals religie dat vroeger wel deed. Dat biedt kansen voor een relatieve kijk op wat je moet doen om je leven waardevol te maken.

Alcohol en sigaretten

Daar maakt Oasis handig gebruik van. Aan het strand liggen of sigaretten, alcohol en cocaïne gebruiken, wat maakt het nu uit of iemand dat eerste of laatste interpreteert. Het gaat toch om zijn leven? Dat is een probleem. En die komt voort uit de tegenstelling die Oasis kiest. Beide zaken zijn niet waardevol te noemen. Had Oasis een andere tegenstelling als vriendschap gekozen tegenover de drugsgerelateerde zaken, zou het nummer een hele andere betekenis hebben gekregen. Één die overigens zo voor de hand ligt, dat het nummer nooit de impact zou hebben als dat het nu doet.

Anti-nihilisme

Waar het Oasis niet om draait is om zomaar het nihilisme te verheerlijken. Het gaat niet om het aan het strand liggen, dat net als alle zooi die je in kunt nemen een poging is om de werkelijkheid te ontvluchten. De conclusie die zij verbindt aan hun muzikale onderzoek naar het nihilisme is dat je het uiteindelijk moet waar maken. De vraag is hoe je dat doet. Dat kun je tot op zekere hoogte zelf beslissen. Maar er zijn zaken die te prefereren zijn boven andere. Door die te zoeken, maak je je leven waardevol. Met ‘You gotta make it happen’ pleit Oasis daarom voor een anti-nihilisme. Dat maakt dit een bijzonder interessante track, die nog wel eens anders geïnterpreteerd is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 5 december 2013 door in Filosofie, Muziek.
%d bloggers liken dit: