Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

De afgezaagde tijd van de lijstjes: top 10 albums

Het onvermijdelijke moment van het jaar is weer aangebroken. Tijd om de balans op te maken en  diverse eindejaarslijstjes in te vullen. Ook ik ontkom daar niet aan. Daarom hieronder de lijst met de tofste albums die dit jaar uitgekomen zijn. Geheel in lijn met een verantwoorde muzieksmaak, uiteraard!

10. Editors – The Weight of Your Love

Een vrij rustig album hebben de heren van Editors dit jaar op de markt gebracht. Met name de nieuwe single “Honesty” is hier een mooi uitvloeisel van. Geen gitaren, maar violen op de achtergrond. Fijne track op een fijne cd!

9. De Staat – I_CON

De staat ging dit jaar lekker verder waar het mee bezig was. Toffe muziek maken. Op deze plaat valt alles samen. Soms speels, soms intrigerend en soms bloedserieus. Een album dat niet verveelt.

08. De Jeugd van Tegenwoordig – Ja Natuurlijk

Die Nederlanders zijn goed bezig dit jaar. Zo ook De Jeugd van Tegenwoordig. Met nog altijd onbegrijpelijke teksten en sterke nieuwe beats weet de Jeugd ook dit jaar weer te overtuigen.

07. Savages – Silence Yourself

Deze vier rockende dames kunnen natuurlijk niet ontbreken in een toplijst die zichzelf serieus neemt. Met dit debuutalbum zette Savages Nederland op Best Kept Secret in vuur en vlam. Blouse open en gaan!

06. Baskerville – Strong Room

Met dit tweede album zocht Baskerville diverse Nederlandse popartiesten op en niet zonder succes. Een kleine tour door Nederland volgde, waar zowel de oude als nieuwe tracks veel positieve reacties kregen. Met deze band heb je gegarandeerd een feestje in huis!

05. Agnes Obel – Avantine

Ook ik kan niet zonder zo nu en dan een rustige plaatje op zetten. Agnes Obel verzorgde in dat kader, naast een geweldige hoes, een plaat die je mede de herfst en hopelijk de winter door helpt. Waar haar eerste album zo af en toe erg minimalistisch opgezet was, gooit Obel op Avantine meer durf en lef in haar tracks.

04. Arcade Fire – Reflektor

Als David Bowie meewerkt, zit je vaak al goed. Zo ook bij Arcade Fire, hoewel het nog even een verrassing was of de plaat niet teveel aan de titeltrack te danken heet. Na meerdere luisterbeurten blijkt dat niet het geval, hoewel die eerste clip en track niet overtroffen worden. Niet door Arcade Fire zelf, noch door welke andere band dan ook (single van het jaar!)

03. Jacco Gardner – Cabinet of Curiosities

De zestiger jaren zijn terug, en hoe! ‘Onze’ eigen Jacco Gardner, 25 jaar, kwam met een album dat hij qua leeftijd eigenlijk helemaal niet zou moeten kunnen maken. Heerlijke liedjes waarbij je weg kunt dromen zonder in een depressie te geraken. 28 december nog te zien in Tivoli, Utrecht. Gaan!

02. Nick Cave & The Bad Seeds – Push the Sky Away

Een jubileum album voor deze Australische band. En dat mag gevierd worden. Dat doet Nick Cave dan ook met hele sterke teksten. Dat zijn we niet anders gewend en daarom is het ook niet meer dan logisch dat Cave hoog scoort in de album top 10 van 2013. En misschien ook wel de reden dat hij niet op 1 eindigt. Want al met al is het eigenlijk geen verrassing meer wat deze man doet.

01. St. Lucia – When the Night

De grootste verrassing van het jaar komt op naam van St. Lucia. Met een album dat eind 2013 uit kwam, is er de hoop dat één der Nederlandse festivals deze band opmerkt en boekt alvorens de echte doorbraak gaat komen. Als die al gaat komen, Hoe dan ook: een zomers album uitbrengen op dit moment is iets wat je uit een depressie trekt. Met de nog donkerder wordende dagen in het vooruitzicht een album dat als een welkom kerstcadeau onder de boom zou moeten liggen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 16 december 2013 door in Muziek en getagd als , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: