Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Moonface, de nieuwe hype (in Gouda)

Piano en zang. Meer is het niet. Vooral dankzij goede teksten, die soms doen denken aan Nick Cave. Dat is niet gek. Spencer Krug, de man achter Moonface, gaf in een interview al aan bij deze Australiër zijn inspiratie vandaan te halen voor zijn laatste album. Daarnaast speelt religie een rol. Onbedoeld, zo geef hij in hetzelfde interview aan. Dat is vreemd, wanneer in je teksten de ark van Noach, barbaren, het veranderen van water in wijn en Kaïn voorbij laat komen. Door het gebruik van alleen piano als begeleiding kom je daardoor echter al snel in hogere sferen. Dat leidt af, waardoor echte waardering pas komt als je werkelijk op de teksten gaat letten. Zo ook bij mij. Maar na een zoveelste luisterbeurt moet ook ik erkennen dat het album één van de mooiste is van dit jaar. Niet alleen door Everyone is Noah, Everyone is the Ark of November 2011, die door mijn vrienden genoemd worden, maar met name door Love the House You’re In, mijn favoriet van het album Julia With Blue Jeans On.

Het eerste couplet hakt er meteen stevig in:

I regretfully withdraw my offer
To try to improve myself
I sincerely believe the results
Would be a disaster

Waarom zou je jezelf willen verbeteren? Voor jezelf, voor een baan, voor een vriend of vriendin, voor je ouders omdat die hopen dat er ooit nog wat terecht van je komt. Dat verbeteren kan op verscheidene manieren. Sporten, studeren, of, rigoureuzer, plastisch chirurgie. Maar waar is dat allemaal goed voor? Kruger komt direct met een kritische noot:

You’ve gotta love the house you’re in

Wees tevreden met jezelf, leer van jezelf te houden zoals je bent. Dat is een moeilijke opdracht. Juist ontevredenheid zorgt er voor dat je door gaat. Ontevredenheid zorgt er voor dat je verlangens ontwikkelt, over wie je wilt zijn. Hoe je dat wilt bereiken. Als je dat bereikt, is er echter weer iets anders dat je mist. Iets dat je wilt bereiken, zoals de tekst de luisteraar verder vertelt.

There is a pseudo-intellectual in me
Oh but, uh, luckily there’s something else
A frog with its tongue stuck
To the inside of my chest
A crow that keeps banging
Up against the glass

Dat gevoel van binnen dat je iets mist. Dat van binnen plakt en je niet meer loslaat tot dat je het bereikt hebt. Dat blijft kloppen net zolang tot je er aan toegeeft. Iets dat je doet willen streven naar meer dan wie je nu bent. Of niet?

A well-intentioned demon
Somewhere within
Maybe that last one’s not so bad
Maybe that last one’s the main attraction

Nee dus. Er is ook een stem die je met de beste bedoeling probeert tegen te houden. Die stem laat je reflecteren op wie je bent. En dat is niet zo slecht, omdat die je toont dat je ook tevreden kunt zijn met wie je bent en met wat je bereikt hebt. Misschien is dat nu wel juist het belangrijkste vermogen dat je in je hebt. Waarom? Voor de liefde natuurlijk! Want daar gaan liedjes vandaag de dag toch vooral over:

I would like to be more for you
Than just a ghost
Lighting up in the courtyard
Sometimes I am an actual man
Standing perfectly still in the dark

Een geest, dat wil je voor een ander niet zijn. En dat is iemand die zijn verlangens alleen maar probeert te bereiken. Die altijd ontevreden is over zichzelf. Als een geest dolend over aarde, op zoek naar rust, die hij nooit zal vinden. Echt menselijk zijn is die rust wel kunnen vinden, stilstaan in een donkere wereld. Een wereld vol onzekerheden en ellende. En ondanks dat, hem toch niet willen veranderen.

I’m writing a line for the stars
Happiness is waiting for you to fall

Als dat lukt, kun je gelukkig zijn. Net als die ander, die nu nog rond doolt en waarvan je hoopt dat hij of zij ook ooit die rust weet te vinden. Of dat lukt is onduidelijk. Dat is misschien maar goed ook, want wie is er nu werkelijk tevreden, waardoor hij geen gehoor geeft aan die verlangens in zich zelf?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19 december 2013 door in Filosofie, Muziek en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: