Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Guilty pleasures bestaan niet

 Met een rooie kop op tv vertellen dat je een nummer eigenlijk wel of toch niet of ja eigenlijk wel mooi vind, ondanks de gegoede smaakpolitie die bepaald heeft welke muziek wel en welke muziek dat niet is. Dat is het format van De Wereld Draait Door waar grote Nederlandse artiesten mogen vertellen over hun schaamtevolle muziekkeuzes. Vervolgens geven zij ook nog een eigen interpretatie aan dat nummer. Ergens klinkt dat wreed. Iemand zo voor het blok zetten met hun foute muzieksmaak, daar hard om lachen en hen er vervolgens ook nog eens een uitvoering van laten doen. Maar is dat wel zo?

Schaamte

Guilty pleasures zouden voort moeten komen uit iets waar je je voor kunt schamen. Nu zijn er een heleboel dingen waar je je voor kunt schamen. Dronken foto’s van jezelf die op Facebook verschijnen, een stom antwoord geven tijdens een overhoring voor het bord op de middelbare school of je moeder die binnenkomt terwijl je seks hebt met je eerste vriendinnetje. Stuk voor stuk momenten dat je door de bodem zou willen zakken, je kop in het zand steken of emigreren naar een onbewoond eiland. Maar schamen voor een stuk muziek dat jij leuk vindt? Dat kan niet. Het probleem ligt in de aard van het schamen: in de eerst genoemde situaties vind je iets dat je overkomt niet leuk, terwijl het leuk vinden van muziek juist het tegenovergestelde doet.

Objectief

De enige reden om je voor bepaalde liedjes te schamen is wanneer die liedjes als foute keuzes kunnen worden bestempeld. Het niet kunnen beheersen van je zucht naar alcohol en je vervolgens op foto laten zetten, het niet leren voor een overhoring of je kamer niet op slot doen in de middag wanneer je weet dat je ouders dag in dag uit binnenlopen. Keuzes die je achteraf als verkeerd kunt beschouwen. Voor muziek ligt dat anders. Er is niets dat zegt of iets goed is of slecht in de muziekscene. Er zijn mensen die wel iets proberen te zeggen over goede en foute muziek. Zij proberen hun mening op te leggen vanuit een autoritaire positie. Bijvoorbeeld omdat ze toevallig veel muziek luisteren, of een bepaalde positie bekleden. Wie weet hoe drogredeneringen werken prikt gelukkig al snel door zo’n mening heen. Daarom kunnen guilty pleasures op muziekgebied niet bestaan. Er is niets om te schamen voor de muziek die jij graag beluistert.

Delen

Dat maakt een recensent, een artiest of een muziekkenner niet per definitie onbetrouwbaar. Wel doet zijn mening er minder aan toe. Waar hij op wijst zijn bepaalde stukken die je beter zou moeten luisteren omdat er iets in zit dat de moeite waard is. Maar waarom zou dat niet gelden voor guilty pleasures? Door nummers die die betiteling krijgen toch te beluisteren kun je ook daar de waarde van in zien. Dan blijken ze helemaal niet zo schaamtevol te zijn. Let eens op de tekst, bepaalde akkoorden, hoe het lied in elkaar zit of puur wat het met jou doet en laat dat ook aan anderen horen. En dat is precies wat in DWDD gebeurt. Door het nummer op een andere wijze te laten horen, blijkt er meer in te zitten dan wat de eerste luisterbeurt deed vermoeden. Je hoeft je daarom niet te schamen als jouw muzieksmaak niet voldoet aan bepaalde normen die men denkt te kunnen aanwijzen in de muziek. Laat anderen horen zoals jij naar muziek luistert. Misschien dat ze er nog iets van leren.

Advertenties

2 reacties op “Guilty pleasures bestaan niet

  1. ptenhouten
    30 december 2013

    Hallo Niels, omdat ik zelf net een blog ben begonnen over muziekonderwijs was een beetje aan het zoeken, hoe vullen andere hun blog in.. Dus kwam ik via muziek op jouw site. Leuk gedaan. Lees het met interesse. Succes verder groeten van Patricia

    Like

  2. Pingback: Orgaanklap wordt mijn dood | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 26 december 2013 door in Filosofie, Muziek en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: