Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Welke ‘klassieker’ gaan we in 2014 aanvragen?

Goed aangeschoten loop ik naar de bar. Ook deze keer probeert men mij te negeren. De barman weet namelijk al welke vraag er komen gaat. Ik kom hier vaker en zo tegen het eind van de avond begint er iets te kriebelen. Het gevoel dat je iets gemist hebt. Iets dat zo vanzelfsprekend geworden is, dat je niet langer een avond uit zonder kan. Ik weet dat dit gevoel niet alleen bij mij heerst. Ook mijn vrienden voelen die leegte. Een leegte die zo snel mogelijk gevuld dient te worden. De barman speelt een spelletje met ons en laat ons vaak even wachten, waarna het geluk nog groter is als hij de vraag dan toch weer bevestigend beantwoord. Eindelijk neemt de barman, met een lach op zijn gezicht, de moeite om die prangende vraag aan te horen. “Kun je ook The Final Countdown draaien?”

The Final Countdown is het nummer dat 2013 voor enkele van mijn vrienden en mij heeft gemaakt. Niet dat er opeens een Europe revival in Gouda is, of dat het ter gelegenheid van een belangrijk moment is blijven hangen. We hebben het nummer zelf een speciale betekenis gegeven. Een nummer waar je de avond in alle gezelligheid mee eindigt. Een laatste keer proostend op een mooie afloop. Nog één keer dansen en meezingen, wetende dat er op dat moment iets gebeurt dat alleen je vrienden en jij delen.

Het mooie is dat je deze momenten zelf maakt. En breekt. Dat is noodzakelijk. Zo voorkom je dat er een sleur komt in de avonden die je met je vrienden doorbrengt. Alles dat je teveel van hetzelfde doet wordt op een gegeven moment vanzelfsprekend en zodoende minder waardevol. Soms moet je dan de traditie die je hebt opheffen. Vaak werkt het al door de traditie alleen iets aan te passen. Voor deze traditie geldt dat ook. En met een nieuw jaar in aantocht, een tijd om reflecteren en zaken anders aan te pakken en te doen, ontstaat dan ook de vraag of er voor 2014 niet een ander lied de plek van The Final Countdown in moet nemen. Ja, is onze conclusie. Maar dan doemt direct de volgende vraag op. Welk nummer gaat The Final Countdown vervangen?

De afsluiter van de avond moet natuurlijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet het nummer een positieve lading hebben. Daarnaast moet er meegezongen kunnen worden. Ook moet je er op kunnen dansen. En als laatste en misschien wel het belangrijkste: het moet geproduceerd zijn in de jaren 80, hoewel daar nog wel wat discussie over plaats kan vinden mocht iemand met een bijzondere suggestie komen. Eenmaal een keuze gemaakt is het niet zo dat die ook meteen vast staat. Het dient uitvoerig getest te worden of iets wel werkt. Dat vind ik helemaal niet erg. Het is namelijk een goed excuus om vaak en lang in de kroeg rond te hangen en zo op zoek te gaan naar bijzondere, mooie momenten met je vrienden. En dat is een goed voornemen.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 30 december 2013 door in Leven, Liefde, Muziek en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: