Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Tradities verbinden

“God is dood.” Tenminste, dat is wat kranten rond en na kerst beweren. Men komt steeds minder in de kerk, hoewel de feestdagen aan het eind van het jaar anders doen vermoeden. Dan trekt God nog wel volle zalen. Dat is een probleem. Want geloof met al haar tradities was altijd sterk in het bij elkaar brengen van mensen binnen de eigen religie. Wanneer dat wegvalt, is er dan nog wel iets dat mensen wel bindt?

Cave

Nick Cave brengt het verschil tussen gelovigen en niet-gelovigen mooi, en vooral ook licht ironisch, naar voren. In God Is In The House illustreert hij deze twee-deling door de goddeloze grote stad en een religieus dorp tegen over elkaar te zetten. Waar de eerste geteisterd wordt door criminaliteit, drugsverslaafden, homo’s en vreemdelingenhaters is er in de laatste van al dat geen sprake. Natuurlijk is er een kleine politiemacht, maar die bestaat er vooral om jonge katjes uit de boom te halen. En waarom? Omdat God aanwezig is. Het is iets dat mensen bindt. Hoewel de tekst niet al te letterlijk genomen dient te worden, laat Cave mooi zien dat in het religieuze dorp men met elkaar optrekt, op elkaar let. Iets dat in de grote stad ontbreekt. En dat baart zorgen. Maar waarom zouden gelovigen wel met elkaar optrekken en niet-gelovigen niet?

Gelovigen

Religies stoelen op tradities. Dit zie je bijvoorbeeld terug in feestdagen waar gelovigen tezamen komen in hun gebedshuizen. Pasen, Pinksteren, Kerst, maar ook bijvoorbeeld bij het offer- en suikerfeest. Daarnaast zijn er gebruiken waar je je als gelovige aan deel dient te nemen. Die gebruiken worden niet door een individu bepaald, maar door de gemeenschap. Door deel te nemen aan de gebruiken, neem je deel aan die gemeenschap. Dat zorgt voor een verbondenheid die niet-gelovigen niet kennen. Natuurlijk vieren niet-gelovigen ook kerst. Maar in tegenstelling tot het samen zijn lijkt dan vooral het eten centraal te staan. Zo maak ik in ieder geval op uit de gesprekken na kerst, waarbij velen weer zeuren over hoeveel ze wel niet aangekomen zijn. Wie het bestaan van God niet kent, mist daardoor iets essentieels wat gelovigen voor hebben. Het samen zijn, dat door de diverse tradities ondersteund wordt.

Nieuw pad

Wanneer je als kerk geen verhaal meer kunt vertellen over god, vervallen ook je tradities die je gewend bent te vieren. Dat Jezus geboren is en dat dat gevierd wordt rond een bepaalde datum doet dan niet langer ter zake. Om mensen op een andere manier te bereiken trok de kerk enige jaren terug Nederland in. Met The Passion, een groots muziek- en toneelspektakel, werd heel Nederland veroverd. Het verhaal van de lijdensweg in een nieuw jasje, verhaald door enkele hits uit de Nederlandse popmuziek. Tot een herintrede naar de kerk heeft dit echter niet mogen leiden. Het samenzijn was zo van korte duur.

Muziek

Toch toonde deze uitvoering een grote kracht: eventjes was Nederland weer met elkaar verbonden. Wat in de stad en op tv te zien was bracht weer een gesprek op gang. Dat had niet zo zeer te maken door een religieus verhaal dat werd opgehangen aan de muziek. Het was eerder de muziek zelf dat voor veel complimenten zorgde. En dat is niet vreemd. Nederland is per uitstek een land waar muziek een belangrijke rol speelt in het bij elkaar van mensen. Iedere stad of dorp kent een eigen evenement dat voor een belangrijk deel steunt op een band, een dj of een singer-songwriter. Daarnaast schieten de festivals als paddenstoelen uit de grond. Ook een debat over de tekst van een lied kan ons land als geen ander bezig houden. Muziek is die verbindende factor die niet-gelovigen als nog samen laat komen. Muziek zelf is een traditie aan het worden. Nick Cave doelt daar ook op. Het is helemaal niet de bedoeling om in de grote stad dezelfde gebruiken als een religie na te streven. Wat nagestreefd moet worden is dat samenzijn. Dat kan door middel van muziek is daar een belangrijke factor. Wat geleerd kan worden is dat er niets boven gaat verbonden te zijn met andere mensen.  Bezoek daarom ook eens een concert of festival. Dat laat je ongetwijfeld fijner voelen dan wanneer je je dag of nacht alleen doorbrengt op je kamer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 januari 2014 door in Actualiteit, Leven, Muziek en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: