Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

De klimaatvluchteling heeft behoefte aan een eigen status

Duurzaamheid. Wie de krant open slaat kan er niet omheen dat dit thema hoog op de politieke agenda staat. Door verandering van het klimaat is er op diverse vlakken bedreiging voor de mensheid. Duurzaam omgaan met lucht, water en grond is noodzakelijk. Toch blijkt het moeilijk om tot concrete afspraken te komen tussen diverse staten om de druk op het klimaat te laten afnemen. De motivatie lijkt te ontbreken. Zodoende staan we binnen afzienbare tijd voor enkele problemen waar op dit moment nog geen antwoord voor is.

Eén van die problemen is het stijgen van de zeespiegel. De stijging zal er voor zorgen dat bewoonde eilanden in bijvoorbeeld de Grote Oceaan overspoeld zullen worden. Tuvalu is één van die eilanden waarvan binnen afzienbare tijd de bewoners geëvacueerd dienen te worden willen zij overleven. De vraag is wat we met deze “klimaatvluchtelingen” aan moeten.

Ik zeg expres “klimaatvluchtelingen” omdat op dit moment die officiële status nog niet bestaat. Het UNHCR, het programma van Unicef dat opkomt voor de rechten van vluchtelingen, omschrijft een vluchteling namelijk als volgt: “A refugee is a person who “owing to a well-founded fear of being persecuted for reasons of race, religion, nationality, membership of a particular social group, or political opinion, is outside the country of his nationality, and is unable to or, owing to such fear, is unwilling to avail himself of the protection of that country … “

Zoals uit deze omschrijving blijkt, heeft de klimaatvluchteling geen enkel recht om zich ergens anders te huisvesten. De tijd begint voor inwoners van Tuvalu te dringen. De hoop dat het stijgen van de zeespiegel binnenkort wordt tegengaan is niet groot. Het is dan ook zeer dringend dat de klimaatvluchteling zijn eigen status krijgt. Hoe die status vorm dient te krijgen?

Advertenties

Eén reactie op “De klimaatvluchteling heeft behoefte aan een eigen status

  1. Pingback: Trots op Utrechtse integratieplannen | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 januari 2014 door in Actualiteit, Duurzaamheid, Filosofie, Politiek en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: