Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Wegen morele oordelen zwaarder dan andere oordelen?

Paul_Gauguin_137Een opvallend bericht in de media vandaag: het comité dat de Olympische Spelen toewijst aan landen zou mensenrechten meer moeten laten meewegen in de beslissing om de Spelen aan een bepaald land toe te wijzen. Aanleiding is de vraag of het wel verstandig is om een zware delegatie naar Rusland toe te sturen, omdat mensenrechten, met name de rechten van homoseksuelen, in grote mate geschonden worden. Een goede zaak. Toch knaagt er iets. Zijn morele oordelen altijd belangrijker dan andere oordelen. Als de moraal doorslaggevend is, zou het grote sportfestijn dan niet aan Rusland zijn toegewezen?

Overwegingen

Voordat je beslist iets te doen, neem je vaak verschillende overwegingen met elkaar in verband. Op basis daarvan maak je een beslissing. De ene overweging schat je dan belangrijker in dan de ander. Zo kan het zijn dat je bepaalde zaken niet doet omdat het tegen je morele waarden in gaat. Maar weegt de morele overweging dat altijd zwaarder dan een praktisch, esthetisch of ander soort overweging? Wanneer ik naar mijzelf kijk, zijn morele overwegingen zeker niet altijd doorslaggevend. Ik denk dat een mooi leven niet per definitie voortkomt uit het nastreven van iedere morele overweging als doorslaggevend.

Gauguin

Iemand die datzelfde voor ogen had was de schilder Paul Gauguin. Gauguin was een goed amateurschilder naast zijn werk op de beurs. Ook was hij gelukkig getrouwd en had hij vijf kinderen. Toch was dat niet voldoende. Toen de kans zich voordeed, er heerste een economische crisis waardoor hij niet langer werk had, bedacht Gauguin zich geen moment, verliet zijn vrouw en kinderen en stortte zich volledig op het schilderen. Het gevolg: musea vol met prachtige werken. En toch knaagt er iets aan zijn beslissing. Hoe had hij kunnen weten een succesvol schilder te worden? Waarom verliet hij zijn vrouw, zijn kinderen? Is dat niet verkeerd?

Moraal

Wat het Gauguin voorbeeld laat zien, is dat de wereld niet alleen een wereld is waar de moraal doorslaggevend is. Er zijn andere overwegingen die belangrijk zijn voor onze wereld. Dat betekent niet dat wat Gauguin deed ‘goed’ was. Aan de andere kant is het de vraag of het ‘goed’ zou zijn geweest als hij niet die succesvolle schilder was geworden. Hij heeft de wereld veel nagelaten. Teruggekoppeld naar het toewijzen van de Olympische Spelen aan Rusland denk ik dat de praktische overweging de Spelen toe te wijzen aan Rusland misschien wel goed is. De focus op de omgang met mensenrechten in dit land, de ophef daarover en de stevige kritiek kan bijdragen aan hernieuwde discussie in het land zelf. Ik heb nog hoop. Nu maar afwachten of die hoop ook gegrond is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15 januari 2014 door in Actualiteit, Filosofie, Sport en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: