Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Waarom is de dance muziek uit Nederland zo populair?

Nederlandse dance. Een groter exportproduct is er niet. Overal ter wereld staan ‘onze’ dj’s hun plaatjes te draaien voor uitzinnige menigtes. En dat is gek. Een land met een kleine 17 miljoen inwoners dat op één gebied zo nadrukkelijk aanwezig is. Hoe kan dat? Historicus Maarten Prak laat in een boeiende lezing zien, hoe een product kan uitgroeien tot iets wat mensen over de hele wereld naar verlangen. Zoals de Nederlandse dance muziek, bijvoorbeeld.

Massaconsumptie

Waarom komt er zoveel creativiteit uit Nederland? Eén van de redenen is omdat we in ons kleine landje geen massaproductie kennen. In Nederland kan niemand leven van het grootschalig produceren van kleding, schroefjes of computeronderdelen. Al dit werk is uitbesteed aan landen waar de loonkosten een stuk lager liggen. Doordat vele van deze arbeid verhuist is naar andere landen, moeten Nederlanders op zoek naar andere middelen om in hun bestaan te voorzien.

Nieuwe ideeën

Zo ontstaan nieuwe ideeën. Ideeën waarmee je de wereld in kunt pakken. In ons land kennen wij daardoor hoogwaardige architectuur. Ook op andere technische vlakken zijn wij onze tijd ver vooruit. Het fabriceren van kabels voor boten is een ander voorbeeld. Of wat te denken van onze inzichten op duurzame gebieden, waardoor wij ieder jaar voor de prijzen meedoen tijdens de solar races in Australië? En natuurlijk onze dance muziek. Maar het ontbreken van massaconsumptie is zeker niet de enige factoor die ten grondslag ligt aan het succesverhaal van al deze artiesten.

Factoren

Dat die ideeën kunnen ontstaan in Nederland heeft ook te maken met clustering, migratie, instituties, overheidsopdrachten en innovaties die toegankelijk zijn. Clustering in de dancemuziek komt naar voren in één van ’s werelds grootste dance evenementen in Amsterdam: het Amsterdam Dance Event. Iedereen die ook maar iets te maken heeft met de industrie is hier aanwezig. Migratie zorgt voor het kunnen uitwisselen van nieuwe ideeën. Buitenlandse muziekmakers komen graag naar Nederland en nemen zo hun kennis mee. Aan de andere kant gaan onze helden ook graag naar het buitenland en nemen daar weer nieuwe kennis in zich op. Instituties bieden de mogelijkheid dat een ieder die dat wil zich ook kan ontwikkelen. Nederland kent een behoorlijk aantal academies waarin men alles over muziek maken en de bijbehorende industrie kan leren. Ook overheidsopdrachten zetten aan tot meer bekendheid. Want wie voor de koning en koningin mag optreden, krijgt veel positieve aandacht in het buitenland. Als laatste zorgen innovaties voor nieuwe mogelijkheden. Grote merken laten Nederlandse dj’s werken met hun nieuwste apparatuur, waardoor zij nieuwe technologieën als eerste tot hun beschikking hebben.

Einde niet in zicht

En dat lijkt zal voorlopig zo blijven. Nederlandse dj’s zijn hot. Elk jaar rijzen er nieuwe sterren, terwijl de oude door blijven gaan met wat ze altijd gedaan hebben. Hits maken. Clubs op hun kop zetten. Mensen vermaken. Gesteund door al die gunstige factoren, kan er nog heel wat interessants op dance gebied uit Nederland komen Een tip? Falco Benz!

Update 2015

Advertenties

2 reacties op “Waarom is de dance muziek uit Nederland zo populair?

  1. nielshagen
    14 januari 2015

    Dit is op Niels Hagen herblogden reageerde:

    Vorig jaar schreef ik deze blog. Dit jaar is er ook de cijfermatige onderbouwing. Nederlandse dance is HOT: http://nos.nl/op3/artikel/2013053-zo-goed-doet-de-nederlandse-dance-industrie-het.html

    Like

  2. Pingback: Berlin Festival voorpret | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 februari 2014 door in Actualiteit, Muziek en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: