Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Welke medicijnen kan je nog wel vertrouwen?

De nieuwste hype in de media? De farmaceutische industrie. Wie kranten, tv en internet volgt ziet dat het in die economie niet vlekkeloos verloopt. Begin deze week werd bekent dat diverse grote bedrijven koste wat het kost hun eigen medicatie beschermen ten gunste van hun aandeelhouders. Wat dat dan kost? Mensenlevens. Zo betichten zij bedrijven in India ervan patenten te negeren en goedkopere medicijnen op de markt te brengen dan deze multinationals. De reden daarvoor is simpel: de originele medicijnen zijn onbetaalbaar in het land. Het intellectuele eigendom van deze winstgevende machines is in gevaar. En dus zijn ze boos.

Patent

Het intellectuele eigendom is een groot goed. Wanneer je iets unieks bedenkt, fabriceert en verkoopt, wil je niet dat anderen met de door jouw geïnvesteerde kennis er vandoor gaan. Dus vraag je patent aan op datgene wat je verkoopt, zodat anderen niet hetzelfde goed kunnen maken en verkopen. Zo geldt dat ook voor medicijnen. De reden daarvoor is dat men de gemaakte kosten voor onderzoek terug dient te verdienen. Vervolgens starten bedrijven nieuw onderzoek, om zo weer nieuwe medicijnen op de markt te kunnen brengen. Toch is dat niet de gehele waarheid. De meeste farmaceutische bedrijven stoppen het overgrote deel van hun inkomsten in marketing. Nieuwe medicijnen komen nauwelijks op de markt. En als ze al op de markt komen, dan vanuit onderzoek dat universiteiten doen. Geld voor onderzoek komt dan uit subsidies en toewijzingen vanuit de gemeenschap, of particulier geld van stichtingen als het KWF.

Intellectueel eigendom

Een vraag die bij mij al jaren speelt is of je zo wel met medicijnen om dient te gaan. De patenten houden de prijs van bepaalde medicijnen namelijk kunstmatig hoog. Zo hoog dat grote groepen mensen geen toegang hebben tot de medicatie die ook hen een gezond leven laat leiden. Levens staan op het spel en dat lijkt in te druisen tegen het hele idee van waar de medische wereld voor staat. Het redden van mensenlevens, pijn verlichten en mensen bijstaan tijdens hun lijden. Gelukkig zijn patenten niet voor onbepaalde tijd geldig. Ze lopen af, waarna ook anderen met het intellectuele eigendom aan de slag kunnen.

Merkloze medicijnen

Zo ontstaan er vaak medicijnen die op goedkopere wijze aangeboden worden, doordat er minder geld naar marketingdoelen gaat. De medicijnen gaan namelijk over de toonbank zonder merk. Deze medicijnen behoren net zo goed te werken als het originele medicijn, doordat men toegang heeft tot de manier van fabriceren van het medicijn. Toch blijkt dat niet het geval. Zo verscheen vandaag in de Nederlandse media het bericht over Ranbaxy, een bedrijf dat merkloze medicijnen produceert. Zij zouden op grote schaal medicijnen aanbieden die moeten werken als de originele medicatie, maar dat niet doen. En dat is een probleem. Want nu is er wel een goedkoper alternatief, maar wel één dat niet werkt. Niet echt een verbetering dus. Hoe komt dat?

Kwaliteit

Om een nieuw medicijn op de markt te brengen moet een bedrijf aan zeer strenge eisen voldoen. Allerlei kwesties met betrekking tot bijvoorbeeld de werking, ethiek, milieu en veiligheid moeten in orde zijn. Hier controleren instanties zoals het College ter Beoordeling Geneesmiddelen in Nederland streng op. De controle op merkloze producten is veel minder streng. En daar zit het probleem. Die medicijnen komen als gelijke op de markt van het duurdere medicijn, maar maken vervolgens hun beloftes niet waar. Voordat daar iemand achter komt, is het medicijn echter allang verkrijgbaar, vaak onder druk van zorgverzekeraars die hun eigen kosten zoveel mogelijk proberen te drukken om zoveel mogelijk mensen aan een medicijn te kunnen helpen. Zij gaan er namelijk vanuit dat alle medicijnen die toegelaten zijn tot de markt ook werken waarvoor zij gemaakt zijn. Om mensen beter te maken. Dat blijkt dus niet in alle gevallen zo te zijn. En dat is een kwalijke zaak.

Kiezen

Als patiënt heb je vaak niet de keuze om een medicijn te mogen kiezen. Maar stel dat het wel zou kunnen, welke kies je dan liever. Een medicijn waar een groot bedrijf achter zit dat niet de gezondheid voorop heeft staan, maar zoveel mogelijk winst maken? Of een merkloos medicijn van een bedrijf dat vanuit hetzelfde oogpunt een kwalitatief twijfelachtig product op de markt afzet? Het is kiezen tussen twee kwaden, waarbij uiteindelijk mijn gezondheid het belangrijkst is. Jammer dat er daardoor waarschijnlijk minder mensen geholpen kunnen worden, doordat deze medicijnen duurder zijn. Maar iedereen van niet werkenden medicijnen voorzien zorgt ook niet voor minder zieken. De farmaceutische industrie is zelf doodziek. Maar welk medicijn werkt daar tegen op?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 7 februari 2014 door in Actualiteit, Leven en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: