Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Wat moet je met al die intieme technologie?

Waarom zou je moeten nadenken over de invloed van technologie op je eigen denken? Rinie van Est schreef Intieme technologie, een inspirerend essay dat antwoord geeft op die vraag. Van Est signaleert dat technologie en de mens steeds meer met elkaar verweven raken. Hij wil daarom een voorzet geven tot maatregelen op politiek, juridisch en ethisch vlak. En dat allemaal door na te denken over wat het is om mens te zijn. Want brengt al die nieuwe technologie ons nu dichter bij ons zelf en bij elkaar? Wat is de relatie tussen ons en technologie? En wat doet al die technologie met ons?

Technologische revoluties

Vier technologische revoluties liggen ten grondslag voor de vragen die Van Est stelt. Revoluties op de gebieden van de nanotechnologie, biotechnologie, informatietechnologie en cognitieve technologie. Hij noemt dit de NBIC convergentie, intieme technologieën die dicht op het lichaam werken en veel persoonlijke informatie verzamelen. Alle vier zijn het technieken die zich niet langer op de omgeving richten, maar op de mens zelf. Daarbij komt dat een ontdekking op het ene gebied een ander gebied weer tot nieuwe inzichten doet komen. Zo stuwen deze revoluties elkaar in hoog tempo op.

De scheiding tussen de natuur- en levenswetenschappen en techniek staat zodoende onder druk. Biologie is steeds meer techniek; technologie meer biologie. Levende systemen zijn maakbaar, terwijl artefacten steeds menselijker lijken. Dit vat Van Est in drie stellingen. Ten eerste wordt de mens steeds meer gezien als machine. Ten tweede worden machines steeds meer mens. En ten derde verandert de interactie tussen mensen.

Intiem

Met ‘intiem’ bedoelt Van Est de informatie die met ons lichaam te maken heeft en die je alleen deelt met de personen die zeer dicht bij je staan. Technologie zorgt er echter voor dat het delen met een steeds grotere groep mensen gebeurt. Bijvoorbeeld sociale media als Facebook, maar ook met biobanken waarvan niet duidelijk is wat er met die informatie gebeurt. Een andere vraag is of er nog wel mogelijkheid is tot communicatie met al die technologieën om ons heen. Is er niet sprake van een reductie van relaties tot verbindingen die mensen met elkaar aangaan? Wat zijn de mogelijkheden voor de mens? Kunnen nieuwe technologieën ons beter voorzien in de verlangens van de mens, dan de natuur dat zelf doet?

De acceptatie van nieuwe technologie is daardoor in het begin vaak aarzelend. Maar na verloop van tijd blijkt dat zij werkelijk een toevoeging zijn. De vervulling van behoeftes neemt toe door het gebruik van techniek en dat is iets wat in de mens zit. Je kunt daarbij denken aan de romantische beelden van de ontdekking van vuur of wiel. Technologieën helpen de mens en dat zorgt er voor dat ze vaker worden omhelst dan in de ban gedaan. Langzaam verandert de mens daardoor echter wel. Doordat de technologie steeds meer op en in het lichaam aanwezig is, verandert zij in een mensmachine, de cyborg. Wat je daarbij zou moeten afvragen is, of je wel zo wilt worden. Wat voor een mens wil je zijn?

Regie

De mens moet regisseur worden van de intiem-technologische revolutie, stelt Rinie van Est. De vraag is hoe. Volgens Van Est speelt publiek bewustzijn een belangrijke rol. Wil je vernieuwen, of moet je iets koesteren en behoeden? Daarbij hoort dat je leert omgaan met oprukkende technologieën. Dat kan, wanneer je het goed inzet. Onder goed verstaat hij het veranderen in een menselijke cyborg. De machine als faciliteit voor de mens door het op human wijze in te zetten.

Privacy, keuzevrijheid, de mogelijkheid tot verslaving aan intieme technologie en de ontgrenzing op sociaal vlak moet je daarbij in het oog houden. Om dat op een juiste wijze te doen ontwierp Van Est enkele stelregels om te leren omgaan met de vragen die intieme technologie aan ons stelt. Met deze stelregels is het mogelijk de revolutie die intieme technologie met zich meebrengt aan te kunnen. Het laat ook zien dat iedereen verantwoordelijk is om hier aan mee te denken en op te reflecteren.  Want wie dat niet doet, kan het wel heel eens zwaar krijgen op deze planeet. Benieuwd naar deze regels? Lees ze in Intieme technologie: de slag om ons lichaam en gedrag!

Advertenties

Eén reactie op “Wat moet je met al die intieme technologie?

  1. Pingback: Under the Dome houdt ons de spiegel voor | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 12 maart 2014 door in Actualiteit, Boek, Filosofie, Leven, Wetenschap en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: