Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

‘Zwarte Piet is racisme’ is geen wiskundige vergelijking

Weg met de gitzwarte kleur, volrode lippen, grote oorbellen en de uitbundige kleding. Dat zijn de voorstellen om de discussie rond Zwarte Piet tegemoet te komen. Waar het ene kamp deze wijzigingen niet ver genoeg vindt gaan, is het andere juist ontevreden over de enorme impact van deze veranderingen. De vraag die bij beide partijen speelt is of Zwarte Piet een uiting van racisme is of niet. De geschiedenis rondom de invoering van deze jolige figuur s echter ontoereikend om tot een eenduidige conclusie te komen. Zodoende is er geen uitsluitsel over wat nu de juiste manier van handelen moet zijn. Maar stellen we ons zelf nu wel de juiste vraag om tot een oplossing te komen die beide kampen tevredenheid geeft?

Wiskunde

Zwarte Piet, is dat nu racisme of niet? Ook ik liet mij vorig jaar meevoeren in deze discussie en stelde dat Zwarte Piet een vorm van positieve racisme is. Ook dat is verkeerd. Men zou geen onderscheid moeten maken op basis van raciale kenmerken zoals de lenigheid van deze figuur die hij te danken heeft aan zijn zwarte voorkomen. Dit antwoord is echter niet bevredigend, omdat het een antwoord is op een verkeerde vraag.

Die verkeerde vraag krijgt vorm door het woord ‘is’. Wie wiskunde heeft gehad, weet wat dit woord doet: het stelt het linkerdeel gelijk aan het rechterdeel van de vergelijking. In de wiskunde is dit een handige methode. Zo kun je vergelijkingen maken als ‘7+5=12’, wat gezien wordt als een juiste vergelijking. In een abstracte omgeving werkt dit prima. De menselijke werkelijkheid bestaat echter niet uit dit soort abstracties. Zij laat zich ook leiden door verlangens en emoties. Daardoor kun je niet altijd de kern van een ding tot een vergelijking maken zoals dat in de wiskunde wel mogelijk is. En daarom gaat het in de discussie of Zwarte Piet racisme is fout. Zwarte Piet is niet, of juist wel, racistisch. Zwarte Piet geeft aanleiding tot gevoelens van discriminatie bij een kleine minderheid die samen met ons in Nederland leeft. Wat moeten we daarmee?

Perspectief

Emoties en verlangens die discriminatie en tradities opwekken kennen hun basis in waarden. Ze geven aan wat mensen belangrijk vinden. Dat verschilt van persoon tot persoon. Maar voor die waarden heeft een ieder een argument waarom hij dat belangrijk vindt. Aan de ene kant voelt een deel van de Nederlandse bevolking zich gediscrimineerd door de karikaturale figuur die de Sinterklaastraditie met zich meebrengt. Aan de andere kant zijn er verlangens om de traditie te behouden. Die verschillende waarden kun je wel met elkaar vergelijken. Wil je liever recht doen en de discriminerende elementen wegnemen? Of wil je liever vasthouden aan de traditie?

Afweging

Om de juiste afweging te maken, kun je terugvallen op één belangrijke, gedeelde waarde die vrijwel iedereen onderschrijft, namelijk rechtvaardigheid. Is het rechtvaardig de traditie te behouden van, wanneer een groep zich gediscrimineerd voelt door diezelfde traditie? Vind je de discriminerende handelingen ten opzichte van deze kleine groep zo belangrijk, dat je de traditie niet wilt opgeven? Of moet men maar leren leven met die gevoelens, omdat de traditie zo belangrijk is, dat je die niet wilt aanpassen? Probeer het perspectief van de ander in te nemen en zijn argumenten te begrijpen. Dat helpt je om de juiste afweging te kunnen maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 18 september 2014 door in Actualiteit, Filosofie, Leven en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: