Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Met sociale media bereik je alleen gelijkgestemden

Facebook, Twitter, Linkedin; wie doet er niet aan mee? Even snel kijken wat je beste vriend vorige avond gedaan heeft. Het laatste nieuws uit Syrië checken. Of die droombaan oprapen die klaar voor je ligt. Digitale media zorgen er voor dat we altijd en overal met ons netwerk in contact staan. Dat heeft veel voordelen. Je bent op de hoogte van het laatste nieuws, op welk gebied dan ook. Toch zijn er ook negatieve aspecten aan het gebruik van sociale media, zo stellen critici. Het zorgt voor minder aandacht aan wat er om ons heen gebeurd. Maar is dat werkelijk een probleem?

Sociaal dier

Mensen zijn gebaat aan contact met anderen. De mens is een sociaal dier. Het kan niet overleven zonder de hulp van anderen. Wanneer wij een solitair wezen zouden zijn, zouden we het nooit gered hebben in een wereld met diersoorten als de leeuw, tijger of luipaard. Dus leven we samen en hebben we onze wereld zo ingedeeld dat ieder mens op de één of andere manier een bijdrage levert aan ons voortbestaan.

Niet alleen

We zijn afhankelijk van andere mensen, maar weten nooit precies van wie. Natuurlijk zijn er je ouders die je helpen opgroeien. De baas die je van een baan voorziet. En heb je vrienden waar je je verhaal aan kwijt kunt. Maar hoe alle verbindingen onderling verlopen is ondoorzichtig. Een interessante berekening laat namelijk zien dat je via zes andere personen in contact staat met vrijwel ieder andere mens op deze wereld. En dat is best bizar, wanneer er meer dan zeven miljard van ons zijn.

Toch kennen we die andere mensen niet of nauwelijks. In de trein (waar ik dit stukje schrijf), houdt iedereen zich bezig met zijn eigen gedachten. De één leest een krant, de ander een boek maar een groot deel van de mensen heeft een apparaat bij zich waar hij in direct contact met de rest van de wereld staat.

Netwerk

Nu ja, de rest van de wereld. Iedereen staat in contact met zijn netwerk. En dat is het probleem. Nieuwe mensen ontmoeten zit er voor deze digitale mens niet meer in. Ja, natuurlijk ontmoet je zo nu en dan een nieuw persoon op het feestje van je beste vriend of in je zakelijke kringen. Maar een plotseling en onverwachte uitbreiding van je netwerk zit er niet meer in. Daarvoor word je teveel bezig gehouden door je smartphone, tablet of laptop.

Voordat deze technieken hun intrede deden, had de mens een houding die meer open stond tot contact. Wat hij daar van kon of moest verwachten wist hij niet. Maar juist dat onverwachte schiep nieuwe kansen. Je kon zomaar de liefde van je leven tegenkomen op het station. Een nieuw inzicht verkrijgen doordat je met iemand in gesprek raakte die toevallig dezelfde kant op ging als jij was niet iets unieks. Je kon onderweg nog buiten je comfortzone raken, en dat maakte je alert op nieuwe mogelijkheden.

Nieuwe mensen, nieuwe kansen

Ons gebruik van sociale media hebben die kansen verdreven. We zijn teveel met ons huidige netwerk bezig en creëren geen nieuwe opties. We worden niet of nauwelijks uitgedaagd en vinden het wel goed waar we ons bevinden. We houden het bij onze huidige vrienden. Het werk dat we doen is zo slecht nog niet. Het sluit immers aan bij wat we in het verleden hebben gedaan. Het verkrijgen van nieuwe inzichten blijft beperkt tot wat ons netwerk van gelijkgestemden ons aanbiedt.

Dat allemaal is niet de oorzaak van de techniek. Ons gebruik van die techniek is het probleem. Sociale media geven suggesties die bij je passen en alleen daar gaan we op in. En dat terwijl het juist mogelijk is om allerlei nieuwe netwerken aan te leggen. We kiezen voor connecties met mensen die we uit ons verleden kennen. Een baan die bij ons past vanwege de inzichten die we in het verleden hebben gekregen. Of we luisteren naar muzieksuggesties die aansluiten bij het onze favoriete bands. Maar als je daar bewust van bent, kun je daar tegenin gaan. Wellicht levert dat de nieuwe inzichten op waarmee je je leven de richting geeft die je op wilt, waarvan je niet wist dat je die op wilde.

Advertenties

Eén reactie op “Met sociale media bereik je alleen gelijkgestemden

  1. Pingback: Ontmoeting met een vreemde | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 16 oktober 2014 door in Filosofie en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: