Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Enzo Knol en de waardering van talent

“Wat doen al die mensen hier? Is er een simultaan snijd festival of zo?” Zondagochtend, Utrecht Centraal met een ongekend aantal jongeren die ogenschijnlijk hetzelfde doel hadden. Maar welk, dat was nog niet zo duidelijk. Vanochtend toen ik de NOS site opende, kwam die duidelijkheid al snel. Enzo Knol had een fanmeeting georganiseerd op het Jaarbeursplein. En daar waren honderden pubers op af gekomen.

Who the fuck..?

Jaja, Enzo Knol. Ik had nog nooit van hem gehoord. Of eigenlijk één keer, via mijn squashmaat Ron die vertelde dat deze gozer filmpjes op Youtube plaatste die nergens over gaan en toch erg grappig zijn. Dat herinnerde ik me toen ik vanochtend even snel de naam van Knol googelde. Met duizenden viewers per dag verdient Knol al ruim een jaar een enorme aandacht op internet. En een inkomen, zo blijkt uit interviews met bijvoorbeeld Humberto Tan in diens talkshow. “Hoe dan?” vroeg ik mij verwonderd af.

Bekendheid

Via reclame inkomsten, natuurlijk. Maar interessanter is waarom zoveel mensen deze Knol volgen. Want, zo bleek al snel, zo bijzonder zijn de videologs die hij plaatst niet. Andy Warhols uitspraak kwam al snel in mijn gedachten naar boven drijven. In het digitale tijdperk kan iedereen snel en voor korte tijd bekend zijn. Bij Enzo bleef het daar echter niet tot beperkt. Na zijn eerste vlogs bouwde hij gestaag aan een eigen fanbase. Een jaar later is een aantal van ruim 400.000 youtubers op zijn kanaal geabboneerd. En daarmee behoort hij tot ;één van de populairste Nederlanders op het web. En dat zonder echt talent, toch?

Talent

Wat zorgt er voor dat iemand succes in het leven heeft? Talent en inspanning, zullen de meeste mensen zeggen. Toch denk ik niet dat dat het belangrijkste is. Zo kunnen mensen veel talent hebben om op te ruimen, maar waardering daarvoor ontbreekt vaak. Vergeleken met een bankier waar tegenwoordig heel wat minder waardering voor lijkt te zijn, krijgt deze schoonmaker daar immers niet naar betaald. Want pas als je bereid bent te betalen, krijgt een talent daadwerkelijk zijn waarde.

Waardering

En dat is precies wat er bij Enzo Knol gebeurt. Zijn talent waarderen we zodanig, dat hij van dat talent zijn beroep heeft weten te maken. Wat dat talent dan precies is? Van niets iets maken. Kijk de filmpjes er maar op na. Knol zegt geen gekke dingen, doet misschien wat apart, maar laat bovenal zien dat hij een heel gewoon leven leidt waarin hij veel lol maakt. Het is precies dat talent dat we al eeuwen waarderen in creatieve mensen, die ons op één of andere manier anders naar de wereld laten kijken. En dat doet Knol.

Anders

Want door naar Knol te kijken, zien we dat ons eigen leven eigenlijk helemaal niet zo verschrikkelijk is. Je hoeft niet elke keer weer op de toppen van je kunnen te presteren. Niet dat zijn prestaties en waardering hem komen aanwaaien. Maar je moet vooral het geluk hebben dat je opvalt en dat men bereid is dat te waarderen. Daar zit, naast creativiteit, veel arbeid en vasthoudendheid achter. Twee deugden die we in Nederland met z’n allen zeker kunnen waarderen. En dat maakt van Knol een persoon die ik zeker kan waarderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 oktober 2014 door in Actualiteit, Filosofie en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: