Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Berichtgeving rondom medicijn tegen kanker is niet kritisch

En weer is er een medicijn ontdekt dat ons zal verhelpen van de epidemie die kanker is. Dit keer bericht onder andere World Unity over een geneeskrachtig kruid dat binnen zestien uur bijna honderd procent van alle kankercellen in een lichaam zou doden. Zonder enige kritische beschouwing op het onderzoek dat is gedaan, gooit de website het bericht online. De reacties spreken boekdelen. Mensen zijn negatief ten opzichte van de grote industrieën die ongetwijfeld niets zien in dit kruid, omdat er niets aan te verdienen valt. De waarheid ligt echter een stuk genuanceerder.

Niet nieuw

Wie het filmpje bekijkt en beluisterd, heeft meteen door dat de berichtgeving van World Unity te positief is. Het is geen nieuw kruid dat ontdekt is. Het gaat om het kruid artemisinine annua, dat men al langere tijd gebruikt als effectief middel in de strijd tegen malaria. Toch is het niet zaligmakend. De parasieten die malaria verspreiden blijken al resistentie op te bouwen tegen het kruid, zodat het malaria al minder goed bestrijd. Het middel mag niet als monotherapie gebruikt worden, maar moet in combinatie met andere middelen voorgeschreven worden.

Kanker

Recent onderzoek toont aan dat het kruid ook kan werken tegen leverkanker. Dat werkt als volgt. Wanneer de effectieve bestanddelen van het kruid in contact komen met cellen die veel ijzer bevatten, laat het zuurstofatomen vrij die de kankercel vernietigen. Goed nieuws zou je denken. Dat klopt: levende cellen waarin minder ijzer zit raken namelijk niet aangetast. En dat betekent dat je niet of nauwelijks last zult hebben van bijwerkingen. In theorie.

Onderzoek

Het onderzoek is namelijk nog in zeer prille fase. Dat het kruid werkt is alleen in vitro aangetoond. Dat betekent dat in het lab de bestanddelen op losstaande cellen zijn losgelaten. Vooralsnog is bij in vivo testen, op levende dieren, nog niets van de werking te zien. Zo blijkt dat de juiste verhouding die nodig is om kankercellen tegen te gaan die in een lichaam zitten, nog niet gevonden is. Daar is meer onderzoek voor nodig. En dat onderzoek wordt nu juist gedaan door universiteiten en farmaceutische bedrijven.

Toekomst

Of artemisinine annua in de toekomst bruikbaar is als geneesmiddel tegen kanker, valt dus te bezien. Veel en langdurig onderzoek is nodig. Juist van de farmaceutische industrie, die dit soort middelen goed kan onderzoeken. Keer daarom niet weg van die industrie, maar steun goede doelen wanneer je wilt dat kankeronderzoek door blijft gaan. Het kruid zelf aanschaffen om kanker tegen te gaan is daarom geen oplossing. Wees daarom kritisch als je deze berichtgeving leest en zoek eerst verder, voordat je een al te positieve kijk krijgt om jezelf of anderen met kanker te willen helpen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 26 november 2014 door in Actualiteit, Leven, Wetenschap en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: