Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

PVDA en VVD doen er goed aan niet meer vluchtelingen te hervestigen

De kritiek op de PVDA om de VVD te steunen geen extra vluchtelingen uit Syrië te hervestigen is overhaast en overtrokken. Die kritiek ontstond nadat PVDA de eerder toegezegde steun om extra Syrische vluchtelingen op te nemen introk. De partij herkent de bezwaren van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Er is een grote toeloop asielzoekers uit onder andere Syrië, waardoor men niet aan de vraag kan voldoen meer vluchtelingen uit kampen op te nemen. Daaruit blijkt dat PVDA en VVD de zwaardere plicht erkennen die zij hebben om asielzoekers voorrang te geven boven vluchtelingen die tijdelijk in kampen zijn gehuisvest.

Die zwaardere plicht ten opzichte van asielzoekers is er door de manier waarop we met vluchtelingen omgaan. Een grote groep vluchtelingen vindt opvang in of rond het gebied waarin zij woonden. De Verenigde Naties biedt in kampen deze vluchtelingen tijdelijke huisvesting aan. Hier zijn de verzekerd van allerlei basisvoorzieningen en bovenal hun veiligheid. Landen die aangesloten zijn bij de VN hebben de plicht om een deel van deze vluchtelingen te hervestigen. Zo kent Nederland een quotum van 500 vluchtelingen die wij per jaar een verblijfsvergunning bieden.

Daarnaast zijn er asielzoekers die op eigen initiatief hun land ontvluchten. Soms vanwege economische redenen, maar vaak ook omdat zij in onveiligheid verkeren. Het is niet mogelijk deze mensen te weigeren. Zij zijn hun leven in eigen land niet veilig. Terugsturen kan niet. Het is onmenselijk asielzoekers terug te sturen naar een plek waar hen een zekere dood staat te wachten. Doordat zij, in tegenstelling tot mensen in een vluchtelingenkamp, geen plek hebben waar zij in veiligheid kunnen wachten op een eventuele terugkeer hebben we een grotere plicht hen te huisvesten dan vluchtelingen die tenminste voorzien zijn van veilige huisvesting in een vluchtelingenkamp.

Het probleem dat op dit moment ontstaat, is dat onze eigen voorzieningen de asielzoekersstromingen niet goed aankunnen. Diverse centra is gevraagd hun locaties uit te breiden. Helaas gaat dat niet overal zonder slag of stoot. De enorme toestroom van asielzoekers dit jaar heeft al geleid tot diverse fouten, zo erkennen zowel Fred Teeven als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Het is daarom logisch om het quotum van 500 mensen dat wij uit vluchtelingenkampen hervestigen niet te verhogen. Zij zijn immers tenminste voorzien in hun veiligheid, iets wat veel asielzoekers helaas niet kunnen zeggen. De PVDA doet er daarom goed aan de VVD op dit punt te steunen, hoe vervelend dat ook klinkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27 november 2014 door in Actualiteit, Filosofie en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: