Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

De esthetiek van karaoke

Uit de kroeg klinken valse noten. Karaoke, de avond waar iedereen zijn of haar zangtalenten aan het publiek kan opdringen. Ook ik doe daar graag aan mee. En geloof me. Mij wil je absoluut niet horen zingen. Toch doe ik het zonder enige gêne. Soms aangemoedigd door een goudgele rakker. Maar even goed wanneer ik alleen aan de fristi zit. En waarom ook niet. Met karaoke gaat het helemaal niet om het mooi en goed uitvoeren van een nummer.

Dat is waar veel mensen moeite mee hebben. Zij durven de microfoon niet vast te pakken.Wanneer er een groepje staat, is er steevast één die de leiding neemt. De anderen neuriën zachtjes mee alsof zij het achtergrondkoor vormen.

Beste

Dat men zo te werk gaat is doordat kroegen vaak een prijs verbinden aan de beste act van de avond. De prijs gaat dan steevast naar een meisje dat Adele perfect weet te zingen. Of een jongeman die Robbie Williams’ uitvoering van Angels doet verbleken. Zo lijkt het alsof je goed moet kunnen zingen om aan een karaoke avond mee te mogen doen. Wie dat niet doet, krijgt de lachers op zijn hand. Niemand die dat wil. Zeker niet in zijn stamkroeg.

Mooiste

Maar daar is waar het misgaat. Bij karaoke gaat het niet om het goed uitvoeren van één van die hits die iedereen kan meezingen. Doel is om je angst te overwinnen. Voor een volle kroeg iets doen wat je helemaal niet kunt. Dat daarbij gelachen wordt, is inherent aan wat het is om een karaoke optreden te geven. Maar de schouderklopjes die je na je optreden ontvangt laten de blijk van waardering zien. Mensen zien dat de angst in je ogen, die je vervolgens omzet in iets positiefs. Lef tonen. Daar is waar het om gaat.

Ik loop de kroeg voorbij en applaudisseer voor de twee mensen die hun eigen angst hebben overwonnen. Zij zijn de helden van de avond. Volgende week vrijdag is er weer een karaoke avond. Wie durft?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 december 2014 door in Filosofie, Muziek en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: