Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Het beste voornemen? Stoppen met nieuws volgen

ColorfulFireworks

Kurume-Shimin, ‘352nd Chikugo river Fireworks Festival which is held on 5th, Aug. 2011(Kurume, Fukuoka, Japan)’.

“Vannacht krijgen die wensen nog meer lading.” Hij zei het echt, de man op tv. Meer lading, meer betekenis vanwege het moment dat mensen die woorden uitspreken. Omdat het om een nieuw jaar gaat, met nieuwe kansen. Ik kijk met enige afkeer naar de tv. Mensen die voor de camera zoenen. Mensen die hun wens voor 2015 uitspreken. En mensen die vol geluk proosten op de toekomst. Geeft het nieuwe jaar echt meer lading aan die wensen? Een diepere betekenis? Ik denk juist dat het tegendeel waar is. Alle betekenis is van die woorden op Oudjaarsdag ontdaan.

Herhaling

Het is de eeuwige herhaling van dezelfde boodschap, die we ieder jaar aan het einde aan anderen doen. Herhaling, dat zorgt er voor dat iets zijn glans verliest waarom het object van waarde is. Aldus Walter Benjamin. Hij zag in de media film en foto de mogelijkheid om van ‘kunstwerken’ ontelbare kopieën te maken. Wat is dan nog de waarde van het ‘origineel’? Bestaat dat authentieke werk nog wel? En wat maakt dat dan zo waardevol? De kopieerkunst zou de kunst kapotmaken. Heeft Benjamin gelijk gekregen? Ten dele. Want het kopiëren, de massaproductie, werd iets wat tot kunst verheven is. Hallo Andy Warhol!

Leven

Niet alleen in de kunst is herhaling dodelijk voor betekenis van zaken. Zo beschreef A.F.Th. Van der Heijden ons dagelijks leven als hel doordat we aan de herhaling proberen te ontkomen. Door de herhaling te ontwijken met steeds gekkere varianten te verzinnen, met name op seksueel gebied, toont hij ons een wereld waarin het leven niet begerenswaardig is. Die wereld is de onze. Wie eenmaal de tv afstemt op RTL 4, 5 of SBS 6 weet waarover ik het heb.

Alle media doen hier aan mee. Met name als het over de dood gaat berichten zij vol overgave over wat de mens zou willen horen. Elke krant telt iedere dag weer meer doden dan de meest overdreven Rambo film. De dood, ooit betekenisvol, is dood geschreven. We lezen, zien en horen er te veel over, zodat we in ons leven er zo weinig mogelijk bij stil staan.

Continuïteit

En dat is doodzonde. Karl Ove Knausgard beschrijft in Liefde dat door de gewelddadige berichtgeving we ons niet meer de belangrijke vragen in het leven stellen. Waarom zijn we hier? Wat moeten we doen? De dood is niet langer iets dat het eind van ons leven markeert. Door de herhaling van de berichten staat de dood nu voor continuïteit. We wachten op het volgende vliegtuigongeluk, de volgende dodelijke oorlog of allesvernietigende natuurramp. Volgens Knausgard is dat een probleem. We creëren een nieuwe vorm van nihilisme. Niet als in de 19de eeuw waarin leegte het probleem is, maar een nieuwe vorm waar gelijkwaardigheid de boosdoener is. We maken alles gelijkwaardig. Hoe die gelijkwaardigheid tot uitdrukking komt? Door alles onder dezelfde noemer geld te brengen: geld.

Principes

Daardoor is het hebben van principes iets wat niet langer tot onze mogelijkheden behoort. Het is te duur geworden. Guido Weijers liet dat het in zijn oudejaarsconference zien. Geert Wilders’ recht op vrijheid van meningsuiting werd met afschuw ontvangen in Saudi Arabië. Minister Timmermans verdedigde dat belangrijke recht met verve. Tot dat handelsbelangen in gevaar kwamen. Zelfs het recht op vrijheid van meningsuiting moet buigen om economische motieven. Ontdoen we daardoor zaken niet van een waarde, die niet in geld uit te drukken is?

Voornemen

Herhaling. Herhaling maakt van ons mensen die denken dat alles wat waarde heeft uit te drukken is in geld. Door niet langer de vragen te stellen, omdat het niet langer de vragen zijn die ons drijven hoe we ons leven vorm dienen te geven. Hoe dat zou moeten? Ik weet het niet. Maar laten we ons zelf eerst weer eens die vragen stellen, alvorens antwoorden proberen te formuleren. Hoe? Door minder nieuws volgen misschien?

Advertenties

Eén reactie op “Het beste voornemen? Stoppen met nieuws volgen

  1. Pingback: Je eigen leven opgeven is waardevol | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 januari 2015 door in Actualiteit, Filosofie en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: