Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

‘Slap her’ vertelt maar het halve verhaal

Vrouwen slaan, dat doe je toch niet? Helaas komt huiselijk geweld nog steeds in veel gezinnen voor. Ook in Nederland. Tussen 2005 en 2010 was 10% van de Nederlandse bevolking slachtoffer van deze vorm van geweld. Vaak is de vrouw des huizes daar de dupe van. Manlief slaat in een agressieve bui zijn echtgenote. Vaak komt hij daarmee weg. Want ondanks het slaan, houdt de vrouw vreselijk veel van hem. Het was een moment van wilszwakte, vertelt ze zichzelf. In Italië brengt men het onderwerp opnieuw ter sprake. Ditmaal met een filmpje dat laat zien dat een vrouw slaan echt niet kan.

Viraal

In drie dagen zagen meer dan 30 miljoen mensen het filmpje op verschillende media voorbij komen. De reacties zijn lovend. Een mooi initiatief om het onderwerp ter sprake te brengen. Want wat zien we? Jongens van 8 tot 12 jaar geven antwoord op vragen naar wie ze zijn, wat ze willen worden en wat ze van een meisje vinden dat naast hun staat. Mooi haar, ogen en schoenen, zijn hun uiteenlopende antwoorden. Dan vraagt de interviewer het meisje te slaan. De jongens twijfelen, beginnen beschaamd te lachen. En ze weigeren. Waarom? Omdat je vrouwen niet hoort te slaan, omdat ze man zijn, omdat ze mooi is. Uit het filmpje blijkt dat je niet opgroeit met het idee dat het gebruik van geweld tegen vrouwen goed is. Toch slaan sommige mannen hun vrouw. Hoe kan dat nou?

Overweging

Het filmpje lijkt te willen zeggen dat huiselijk geweld voortkomt uit rationele overwegingen. Het zijn doordachte keuzes die mannen maken wanneer zij hun vrouw slaan. Is dat zo? Wellicht dat in sommige huishoudens dit inderdaad het geval is. Mannen die vinden dat zij met fysieke kracht hun vrouw dienen te overheersen zijn er nog steeds. Sommige landen geven daar zelfs bij wet toestemming voor. Maar in al die andere gevallen dan? Is het dan niet als een slip of the tongue?

Goedpraten

Daarmee wil ik niet zeggen dat het goed is om je vrouw te slaan wanneer de daad uit pure woede, wanhoop of een andere emotie voortkomt. Maar, het probleem is anders dan het filmpje suggereert. Het zijn geen doordachte keuzes die je aanzetten tot het slaan van je partner. Daarom betuigen mannen na de handeling hun spijt. Ik had je niet moeten slaan, is dan het antwoord op de vraag waarom het gebeurde. Het is de reactie die deze jongens over twintig jaar wellicht ook  geven wanneer ze in een vlaag van verstandsverbijstering hun vrouw slaan. Ze weten dat het verkeerd is en toch gebeurt het. Hoe moet je hier nu mee omgaan?

Halve verhaal

Bewustwording is een eerste stap naar andere manieren van handelen. Daar draagt het bovenstaande filmpje dan ook aan bij. Maar moeten we ons niet meer bewust worden van de situaties die tot het slaan van vrouwen leidt? Alcohol- en drugsgebruik bijvoorbeeld, waarvan we weten dat ze ons denkvermogen beïnvloeden. Ook stress heeft een grote invloed op hoe wij ons tegenover anderen gedragen. Zou een nieuw filmpje vanuit die invalshoek niet nog meer indruk maken? Om zo te zeggen dat je er voor moet waken niet in situaties te komen waar je jezelf niet langer in de hand hebt. Met de boodschap: zorg er voor dat je niet in de verleiding komt om je vrouw te slaan. Zo vertel je niet alleen dat vrouwen slaan verkeerd is, maar ook dat alles wat je vermogen tot nadenken aantast kan leiden tot handelingen die je koste wat kost wilt vermijden. Dat zou nog beter bijdragen aan het tegengaan van huiselijk geweld. En dat is wat we willen, toch?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 7 januari 2015 door in Actualiteit, Leven en getagd als , .
%d bloggers liken dit: