Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Laat je niet door angst bevangen

Van verdriet, pijn en stilte over naar angst. In één dag is mijn gevoel omgeslagen. Stom van mijzelf, om me zo te fixeren op het nieuws, sociale media, wat iedereen zegt. Iedereen haakt in op de gebeurtenissen in Parijs. We proberen te begrijpen wat er gebeurt. En dat terwijl de gebeurtenissen gewoon doorgaan. Zijn de beoogde verdachten wel daadwerkelijk de personen die de aanslag pleegden? Valt men in Frankrijk nu moskeeën aan als vergeldingsactie, of gaat het om een criminele actie op de snackbar naast het heilige gebouw? En zijn we nu in oorlog of toch niet? Meningen en nieuwsvorming gaan zo ontzettend snel, dat je er nauwelijks wijs uit kunt maken. Het maakt me onzeker. Onzeker over wat we nu moeten doen.

Verdwenen vrijheid

“Het is oorlog.” Dat is de boodschap die moet doordringen tot Rutte en andere Westerse regeringsleiders. Aldus Geert Wilders. Ik heb moeite om die woorden te begrijpen. Wat is oorlog? Die negenentwintig jaar dat ik in vrijheid verblijf is oorlog altijd iets abstracts geweest. Dat isjuist één van die mooi verworven waarden die we in Nederland kennen. Vrede. Vrijheid. Niet hoeven op te passen op een bom of een loop van een geweer. Is daar nu een einde aan gekomen? Of is dat niet de oorlog die Geert Wilders bedoeld?

Tegen Islamisering

Bedoelt Wilders de islamisering, waar hij al jaren over spreekt. Het overkomen van duizenden niet-Westerse allochtonen die ons land overspoelen met ideeën die haaks staan op Westerse waarden? Ik kijk het filmpje van een NOS interview met Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. “Ga dan!” zegt hij. “Pak je koffer en vertrek. Er is misschien een plek op de wereld waar je tot je recht kan komen.” Is dat dan niet de kern. Dat al die moslims naar Nederland komen, omdat zij juist wel achter onze waarden staan. Omdat vrijheid belangrijker is dan te leven naar de waarden die anderen jou met dwang opleggen. Omdat men wil kiezen en zeggen wat hij denkt. Zijn zij niet juist daarom naar Nederland gekomen? Omdat zij een vorm van moslim-zijn kunnen verenigen met onze Westerse waarden.

Zij

Al tijdens het opschrijven merk ik mijn eigen weerstand. Ik wil niet over deze mensen praten alsof het om een zij gaat. Zij, zij zijn onderdeel van wij. Wij, die een bepaald gedachtegoed uitdragen waarvan wij vinden dat dat een verdienste is van onze samenleving. Een samenleving waarin wij elkaar niet overhoop schieten wanneer wij elkaars gedachtegoed niet kunnen uitstaan. Waarin we met woorden elkaar prikkelen tot nadenken. Nadenken over hoe wij met elkaar samen willen leven. Ongeacht het geloof dat je uitdraagt, zolang je dat geloof maar in overeenstemming brengt met onze waarden.

Wijzen

Tegelijkertijd wijst en kijkt men naar de reactie van moslims. Hoe dragen zij het nieuws? Nemen zij wel afstand? En wie juicht er met de terroristen mee? We leggen ze allemaal langs een meetlat. Die is goed, en die is fout. Maar wat hebben we aan die signalementen? Moeten we die mensen met een andere mening het land uitgooien? Het gedachtegoed verbieden? Zijn dat de vragen waar we ons mee bezig moeten houden?

Veiligheid

Of moeten we ons nog meer zorgen maken over onze veiligheid. Militairen terughalen naar Nederland en hen door de straat laten patrouilleren. Meer controle vanuit de staat. Omdat er zomaar een terroristische groepering, een geflipte Syriëganger of een éénling het in zijn hoofd zou kunnen halen een aanslag te plegen. Moeten we onze regering de vrijheid geven onze vrijheid in te perken. Al onze gangen na te gaan, op straat, op internet. Nagaan wat we zeggen, wat we denken wat we misschien gaan doen, aan de hand van de informatie die ze uit ons surfgedrag weten te halen. Ons aanpassen aan mogelijke terreurdreigingen en daar zo snel mogelijk op kunnen schakelen? Ons laten bevangen door angst?

Westerse waarden

Of kunnen we iets leren van al die moslims die naar ons land zijn gekomen? Hun land ontvlucht, omdat ze daar niet konden leven in vrijheid die zij wel verlangen. En moeten we daarover de discussie aangaan. Een discussie over hoe de Islam te verenigen is met onze waarden. Dat het geloof aan te passen is. Dat het geen onderdrukking, propageert, een inperking van onze vrijheden. Want dat is toch waarom al die vluchtelingen hun land ontvluchten, wanneer zij Nederland of Europa uitkiezen als bestemming? En dat we met die discussie laten horen en voelen waar onze grens ligt. Dat wij onze waarden niet aanpassen aan door angst gedreven ideeën. En dat, wanneer iemand daar niet achter staat, hij mag gaan. Dat hij zijn koffers kan pakken en vertrekken. En dat we met zijn allen zeggen dat als je het hier niet ziet zitten: ach, rot toch op.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 8 januari 2015 door in Actualiteit, Leven, Politiek en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: