Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Wij zijn Charlie Hebdo wel/niet

#JeSuisCharlie. Het is de hashtag die de afgelopen dagen trending is geweest op Twitter. Bij diverse demonstraties lieten mensen bordjes en a4tjes zien met het statement waarmee we de slachtoffers en de aanslag herdenken. Maar er klinkt ook een tegengeluid. Nee, we zijn niet Charlie. Zijn we ook nooit geweest. En we zullen het nooit zijn. Sommigen gaan heel ver. Het hele initiatief zou door de media geënsceneerd zijn. Wat moet ik hier nu mee?

Zijn

Ik vind het maar vreemde tegengeluiden. Waarom zou je het gevoel van medeleven met de pen weg willen schrijven? En zijn we ergens allemaal geen Charlie, zegt mijn gevoel. Toch kan ik mijn vinger er niet op leggen waar dat dan precies uit zou moeten blijken. De filosofie helpt ook niet echt. De mens is niets, volgens Sartre. Het is daarom ook onzinnig om een zin als ‘ik ben Charlie’ uit te spreken. Als de mens al iets is, dan is het een onbeschreven blad. Een blad dat hij langzaam vult, maar waar niets met onuitwisbare inkt op geschreven is. Je bent niet, maar je neemt rollen aan. Om het maar te chargeren.

Rol

Maar is dat niet de kern van #JeSuisCharlie. We nemen dezelfde rol aan als Charlie Hebdo. Is dat zo, vraag ik mij af? Tekenen wij met harde humor beledigende cartoons? Schrijven wij uiterst kritisch over religie, politiek en het leven? Conformeren wij ons niet door wat anderen van ons denken? Nee, we zijn niet Charlie Hebdo. Want uit onze antwoorden blijkt dat we nergens ook maar een rol aannemen zoals die van Charlie Hebdo.

Voor/na

Toch lijkt er, na de aanslagen, iets veranderd te zijn. Om het in een cliché te zeggen, er is een Charlie Hebdo voor en een Charlie Hebdo na de aanslagen. Nee, ik verwacht niet dat de cartoons nu opeens anders zullen zijn. Ook zal het blad kritisch blijven op religie, politiek en het leven. Bovendien zal het blad zich niet conformeren aan wat anderen denken. Maar de positie waar het blad dit zal gaan doen is anders. En daarin toont zich een gelijkenis met de #JeSuisCharlie aanhangers.

Afschuw en doorzetten

Net als de overgebleven redactie van Charlie Hebdo, voelen we afschuw. Ondanks die afschuw zetten we door. Charlie Hebdo verschijnt spoedig in een oplage van één miljoen stuks. Supporters van het vrije woord verdedigen het recht met nog meer gedrevenheid. Niemand is bang, maar laat van zich horen waar hij voor staat. Natuurlijk doet ieder dit op zijn eigen manier. De één laat zich horen bij een demonstratie. De ander schrijft stukken. En Charlie Hebdo, zij zullen doorgaan met hun kritische stem op alles dat volgens hun kritiek verdient.

Verbondenheid

Nee, we zijn geen Charlie Hebdo. Maar we voelen ons wel degelijk verbonden met hoe het blad er nu voor staat. En dat is wat we willen zeggen wanneer we over straat gaan met posters die #JeSuisCharlie zeggen. En die verbondenheid, daar zit de kern van onze samenleving. In die verbondenheid zie ik geen individuen die zich identificeren als christen, links, moslim, joods of rechts. Ik zie mensen die zich verbinden met de waarden die die we allemaal waarderen. Daar toont zich onze weerbaarheid, dat onze democratie aanslagen als die van woensdag wel aankan.

Advertenties

3 reacties op “Wij zijn Charlie Hebdo wel/niet

 1. beaunino
  11 januari 2015

  Juist!

  Like

 2. Corja
  11 januari 2015

  Een goed doordacht betoog.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 11 januari 2015 door in Actualiteit, Leven en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: