Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Iedereen wil hetzelfde: behoud van onze waarden

ParisCafeDiscussionNanninga, Wijnberg en hun lezers. Ze gingen hard tegen elkaar in dit weekeinde. Waarom? Omdat ze het oneens met elkaar zijn. Beide opiniemakers kunnen rekenen op veel bijval van de eigen lezers. Nanninga voor een scherpe koers tegen de islam. Wijnberg voor het niet verder onder druk zetten van onze waarden. Maar wanneer Nanninga’s lezers Wijnbergs bijdrage aan het debat lezen, krijgen zij een rode waas voor de ogen. En visa versa. Ook lezers van Wijnberg kunnen zich niet inleven in de de argumentatie van Nanninga. Dat is een probleem. Want wat moeten we nu doen? Krachtiger reageren ten opzichte van islamitische fundamentalisten? Of juist zorgen dat onze eigen waarden niet in het gedrang komen?

Myside bias

Zoals in elke discussie is het, wanneer je ergens niet uitkomt, even een stapje terug te doen. Waar praten we nu precies over? Waarom komen we er niet uit? Een belangrijk principe dat bij de discussie tussen Nanninga en Wijnberg en hun lezers ten grondslag ligt is een myside bias. Mensen zijn geneigd eerder argumenten te accepteren die aansluiten bij de eigen intuïties. Dat klinkt logisch. Waarom zou ik iets accepteren waarvan ik juist het tegenovergestelde geloof? Dat is ook wat hier gebeurt. Immers, de meeste lezers van Nanninga zullen haar werk lezen omdat het op één of andere manier ook hun eigen visie onderschrijft. Net zoals anderen juist Wijnberg lezen.

Polarisering

Nog een stapje verder gaat het idee dat wanneer mensen tegenstrijdige informatie lezen over bepaalde stellingen, zij eerder geneigd zijn nog meer overtuigd te raken van hun eigen ideeën. En dat betekent: polarisatie. En dat is precies wat je ziet gebeuren op verschillende opiniewebsites als Joop (pro Wijnberg standpunten) of ThePostOnline (pro Nanninga standpunten). Het gaat daar al niet meer om de argumenten van elkaar. Men herhaalt de eigen argumenten en doet vervolgens die van de ander af als minder waar. Men spreekt niet meer met maar hoogstens tegen elkaar. Maar wanneer je doof bent voor andermans argumenten, heeft dat natuurlijk niet zoveel zin. Sterker: de polarisering neemt juist toe. En daar is niemand bij gebaat. We moeten toch iets met beide reflecties, maar hoe en wat, dat is onduidelijk.

Angst

Door de polarisatie lijkt het alsof de stukken van Nanninga en Wijnberg mijlenver uit elkaar liggen. Maar is dat ook werkelijk het geval? Wat willen ze nu eigenlijk? Hebben ze daadwerkelijk verschillende doelen voor ogen? Nee. Zowel Nanninga als Wijnberg hebben een gemeenschappelijk idee waar zij over praten. Onze vrijheid. Onze waarden. Er is angst dat we die op de één of andere manier verliezen. Nanninga vanwege islamisering. Wijnberg vanwege onze eigen regering die wellicht koste wat kost terroristen buiten de deur wil houden. En als dat het punt is waar we naartoe willen, kunnen we daar dan niet de focus op leggen?

Vrijheid

Door waarden als vrijheid onderwerp van gesprek maken, maken we het evident dat we die waarden ook willen bewaken. Bewaken voor ons zelf en voor onze nakomelingen. We moeten daarom van iedereen in Nederland en Europa verlangen dat zij ook naar die waarden leven en ze uitdragen. En als dat niet lukt, dan moeten deze mensen hun heil ergens anders zoeken. Maar, dat moet niet ten koste gaan van onze eigen vrijheid. We willen kunnen zeggen wat we willen. We willen niet dat onze eigen regering ons continu in de gaten houdt. En we willen vooral niet dat iemand ons de vrijheid ontneemt door ons te doden. Als we dat voor elkaar krijgen, dan komt het allemaal wel goed, hier in Nederland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 12 januari 2015 door in Actualiteit en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: