Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Waarom worden vrouwen nog zwanger?

pregnant-216160_1280

Langzaam vullen mijn ogen zich met water. Een druppel rolt over mijn wang. Ik probeer niet op of om te kijken, bang dat iemand mijn emotie ziet. Die emotie is ontstaan door het lezen over een boek. Enkele pagina’s lang beschrijft het één van de zwaarste gebeurtenissen in een mensenleven. De bevalling. En dat vanuit de ogen van een man. De schrijver beschrijft op indringende wijze hoe zijn vrouw de situatie probeert te doorstaan. En ik vraag mij daarbij af: waarom hebben wij hier nog niet iets op gevonden, anders dan wat medicatie om de pijn te verlichten?

Probleem

Zwanger zijn is zwaar. Fysieke ongemakken die de vrouw in haar eentje moet dragen is één van de redenen waarom wij mannen het vrouw-zijn niet benijden. Vrouwen die een zwangerschap doorstaan verdienen respect voor alle pijn en zorg die zij lijden. Dat zij daarbij ook nog eens een risico lopen op allerlei complicaties zorgt er ongetwijfeld voor dat de vrouw vaak meer dan de man zichzelf durft weg te cijferen. Maar is dat allemaal wel nodig?

Technologie

Tegenwoordig kunnen we vele moeilijkheden oplossen met technologische snufjes. We wanen ons zelf in vrijheid en veiligheid door alle apparatuur die we in ons leven hebben geroepen. En dat niet alleen. We maken het ons steeds gemakkelijker. Zo gemakkelijk, dat het nog maar de vraag is of er in de toekomst nog wel voldoende werk voor ons allen is. Maar voor één van de zwaarste taken, de zwangerschap en dan vooral de bevalling, hebben wij nog steeds geen oplossing. Kan dat niet anders?

Dierenrijk

Veel van onze ingenieuze vernieuwingen komen door te kijken naar het dierenrijk. Hoe zetten andere levende wezens hun nageslacht veilig op de wereld? De meest in het oog springende manier is die van het ei. De ‘zwangerschap’ van vele diersoorten gebeurt niet in het lichaam van het dier, maar daarbuiten. Het ei is als een baarmoeder buiten het lichaam. Het voorziet in alle voedingsstoffen die nodig zijn om een jong dier te laten ontstaan. Zouden wij zoiets ook niet voor onze eigen kinderen kunnen maken. En wat is daar op tegen?

Heiligheid van het leven

Een deel van het probleem zit hem in het feit dat wij ons zelf zien als geschapen door een god. Wij willen niet dat de mens ingrijpt in zijn eigen natuur. Maar is de mens niet zijn eigen natuur? En wat als je niet gelooft dat er een god bestaat. Een andere angst bestaat uit het gevoel dat we zouden kunnen falen. Dat in plaats van een mens een nieuwe soort ontstaat. Wat moeten we daar mee doen? Of is die angst ongegrond? Er ontstaan immers geen ander soort mensen van een ei- en spermacel, toch? Maar moeten we daarom de angst voor technologie laten varen zodat we een grote groep vrouwen van hun fysieke ongemak, pijn, zorg en lijden af kunnen helpen. Is dat beter voor iedereen?

Wonder

Of niet? Is de zwangerschap en de daarbij behorende bevalling niet juist iets wat vader, moeder en kind bindt? Een binding die niet in woorden is te bevatten, maar die iets weg heeft van een wonder. Zouden we met een kind, gegroeid en geboren buiten de buik van een vrouw, een ander soort relatie hebben? Een relatie die van mindere waarde, anders, is dan met een kind dat op traditionele wijze geboren is? En is het daarom onverstandig om dit wonder in te ruilen voor een afstandelijke techniek?

Ik lees de bladzijden nog eens terug. Eigenlijk klinkt het allemaal wel heel mooi. Ja, er is pijn, en ja, er zijn veel zorgen. Maar, hoe cliché het ook klinkt, kijk eens naar wat er voor terug komt. De man en vrouw zien de geboorte van hun dochter als het mooiste dat hun is overkomen. Al het lijden is in één klap weg, vergeten. Is dat niet wat het leven zo bijzonder maakt?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 januari 2015 door in Filosofie, Leven, Techniek en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: