Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Twee hits meer dan voldoende voor nieuwe plaat Ronson

Eindelijk. Na enkele jaren buiten de spotlight te hebben gestaan is Mark Ronson terug. Met Uptown Special dat hij al enige tijd geleden aankondigde zoekt Ronson het succes dat hij enige jaren geleden had. Dat mede dankzij interessante samenwerkingen met onder andere Robbie Williams en natuurlijk Amy Winehouse.

Stilte

Het was even stil rond de Britse producer. Na het tweede album Version waarmee Ronson wereldberoemd werd bracht hij in nog wel het album Record Collection uit. Dat album wist niet te overtuigen en leek het einde in te luiden van de man met wie de hele wereld ooit samen wilde werken. Waar het aan lag? Wellicht dat het hoge rapgehalte op het album het grote publiek niet kon bekoren. Terug dus naar de roots, waarmee hij wellicht weer hoge ogen zou kunnen scoren?

Hit

Met Uptown Funk heeft Mark Ronson samen met Bruno Mars direct de hit te pakken dat een album gaat verkopen. Niet onverdienstelijk. Bij zijn tweede album deed hij met de cover van Valerie met de vocalen van Amy Winehouse iets soortgelijks. Gevaarlijk. Je zou kunnen denken dat Ronsons albums het van die ene hit moeten hebben. Met Version kreeg hij nog het voordeel van de twijfel. Maar weet hij met zijn vierde album opnieuw te verrassen?

Funk en soul

Dat niet direct. Het album doet denken aan het jaren tachtig Funk en Soul geluid. Natuurlijk is de hit Uptown Funk de grote trekker. Maar ook de tweede single Daffodils, een samenwerking met Tame Impala’s frontman Kevin Parker, past naadloos in de funkcategorie.

Toch begint het album rustig. Zo krijgt ook de soul de volle aandacht die het verdient. En hoe. Niemand minder dan Stevie Wonder werkte met Ronson samen aan de intro en outro van de plaat. Maar daartussen valt er ook genoeg te genieten. Naast de track Daffodils leent Kevin Parker zijn stem aan twee productie’s van de Britse producer waar hij laat horen over een prima soulstem te beschikken.

Bekende namen

Niet alleen Mars, Parker en Wonder leenden hun gaven uit om het Uptown Funk tot een succes te maken. Naast hen hielp bijvoorbeeld Jeff Bhasker mee aan het schrijven van enkele tracks. Bhasker werkte eerder succesvol met Jay-Z aan enkele van diens albums. Ook Alicia Keys, Beyoncé, Bruno Mars, Fun en Taylor Swift maakten dankbaar gebruik van zijn kunsten. Zo weet Ronson zijn album weer te voorzien van voldoende creativiteit om tot interessante producties te komen.

Niveau

Andrew Wyatt, Keyone Star en Mystikal verzorgen de overige tracks van vocalen. Dat doen zij niet onverdienstelijk. Het biedt het album de afwisseling die veel andere popproducties tegenwoordig missen. Toch halen de tracks niet het niveau van de eerste twee singles. En dat is niet erg. Met twee uitstekende hits, waarvan er één ongetwijfeld in veel jaarlijstjes zal belanden, is het niet vreemd dat de overige goede producties minder opvallen. Mark Ronson behaalt op Uptown Funk gewoon een ontzettend hoog niveau. Iets wat niet veel artiesten met hun albums weten waar te maken.

Eén reactie op “Twee hits meer dan voldoende voor nieuwe plaat Ronson

  1. Pingback: Beste albums van 2015 (met video) | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22 januari 2015 door in Muziek en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: