Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Vrijheid, gelijke rechten en rechtsstaat? Laat me niet lachen

Vrijheid, gelijke rechten en rechtsstaat. Dat zijn de drie belangrijkste kernwaarden volgens een onderzoek van Omroep Max. Het onderzoek volgt op de aanwezigheid van Nederlandse ambassadeurs. Welke kernwaarden moeten zij in het buitenland naar voren brengen? Ben Bot reageert direct genuanceerd: we kunnen niet zomaar de mededeling doen dat wij hier voor staan. In het buitenland kunnen mensen hele andere waarden hebben die wellicht botsen. Maar wat moeten we dan wel met dit onderzoek door Max?

Martijn

Helemaal niets. Er lijkt namelijk alleen gevraagd te zijn wat mensen belangrijk voor zichzelf vinden. Wat zij belangrijk voor anderen vinden, horen we er niet bij. Enige jaren geleden was het land nog te klein toen mensen met pedofiele gevoelens zichzelf wilden verenigen om met elkaar over hun gevoel te praten. Dat moeten we toch niet willen met zijn allen? Zo’n vereniging als Martijn moet toch direct verboden worden?

Vrijheid voor wie

We willen vrijheid voor ons zelf. Gelijke rechten als onze buren. En een rechtsstaat die ons bijstaat wanneer we ons benadeeld voelen. Maar wanneer het anderen aangaat, willen we vooral bescherming. Weg met pedofielen, moslims die zich met de Islamitische Staat verbonden voelen en weg met mensen die ons land invluchten wanneer zij hun leven onzeker zijn. Die moeten we vooral ver van ons vandaan houden, opsluiten of castreren.

Verandering

Het is de hypocrisie die telkens weer naar voren komt wanneer we spreken over ‘onze’ waarden. Die blijken helemaal niet zo’n ‘ons’ te weerspiegelen. Nederlanders zijn zeer verdeeld over wat we nu eigenlijk echt willen. Als er dan al iets is: beschermen van wat we nu hebben. Zorg dat het niet ‘minder’ gezellig wordt in Nederland. Zorg dat er niets verandert, dat alles bij het oude blijft. Maar met die bescherming, alles bij het oude willen houden, blijven we hopeloos stilstaan.

Toekomst

We zijn niet langer in staat om ons zelf opnieuw uit te vinden. Na te denken over wat we morgen nodig hebben. Door achteruit te kijken vergeten we dat er voor ons van alles verandert. Dat de wereld verandert. En zo vergeten we maatregelen te nemen die aansluiten bij die nieuwe wereld. Een wereld die steeds verder van ons af komt te staan. Waar die wereld naartoe gaat? Ik weet het niet. Maar het is verstandig om wat minder vast te houden aan wat we nu hebben. Wat durven los te laten. Wat durven toe te geven.

Andersdenkenden

Bijvoorbeeld ten opzichte van mensen die anders denken en anders voelen. Pedofielen bijvoorbeeld. En mensen die de strijd van IS in Syrië ondersteunen. Of vluchtelingen. Niet dat we ze moeten geven wat ze willen. Niet dat we het mogelijk moeten maken dat zij van woorden ook daden maken. Niet dat we ze direct toegang tot al onze middelen. Maar wel dat we naar ze moeten luisteren. Dat zij in principe dezelfde vrijheid kennen. Dezelfde gelijke rechten. En bovendien zich dienen te schikken aan diezelfde rechtsstaat. En als dan blijkt, dat er niets aan de hand is, dat we ze ook hun gang laten gaan. Bijvoorbeeld om zich te verenigen. Hun mening te verkondigen zoals iedereen. En recht hebben op een dak boven het hoofd, water, voedsel en gezondheidszorg indien zij dat nodig hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27 januari 2015 door in Actualiteit, Leven en getagd als , , , .
%d bloggers liken dit: