Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Wat als we niet langer dood gaan?

“Als ik er voor zou kunnen kiezen, dan zou ik er voor kiezen niet te sterven.” Die boodschap deed Paul Witteman bij De Wereld Draait Door waar hij zijn nieuwe programma ‘Witteman ontdekt: sleutelen aan de mens‘ mocht promoten. In dat programma laat hij de stand van wetenschap zien op het gebied van medische technologie. Vooral de vele mogelijkheden om ons leven te verbeteren met behulp van nieuwe technieken vullen een groot deel van het programma. “Moeten we dat allemaal wel willen?” vraagt Matthijs van Nieuwkerk aan Witteman. Die antwoordt dat er ook nog een paar ethici, zeurpieten, zulke vragen op de wetenschappers afvuren. Zeurpieten, want die techniek, die komt er toch wel. En dus moeten we over de wenselijkheid er van maar geen vragen stellen.

Wat is goed

Natuurlijk heeft Witteman een punt. Filosofen zouden met hun complexe theorieën zeker niet het laatste woord moeten hebben in een discussie of een nieuwe techniek al dan niet wenselijk is. Ook op andere vragen op bijvoorbeeld een gebied als sociale rechtvaardigheid zijn het niet de filosofen die het correcte antwoord dienen te geven. Een filosoof behoort de verschillende mogelijkheden te onderzoeken, de implicaties die ieder mogelijk antwoord met zich meebrengt. Maar wat er vervolgens moet gebeuren, is vooral een maatschappelijke vraag. Naast die ethische en sociale discussies speelt er nog een andere vraag op de achtergrond. Wellicht één die verdere vragen overbodig maakt. Wat is het nu eigenlijk om mens te zijn?

Dood gaan we allemaal

Ook op die vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk. Wat al die antwoorden wel laten zien, is dat er aan ons lichamelijke leven een einde komt. We sterven. En dat is precies waar Witteman vanaf stapt wanneer hij zegt niet te willen sterven. Daarmee wijst hij op een essentieel verschil van hoe we in de toekomst zouden kunnen leven. Namelijk een leven waar geen eind aan zal komen. Iets waar wij mensen wellicht van dromen, maar vooralsnog als onmogelijk zien. Is dat werkelijk een scenario dat ons mensen aanspreekt?

Zinloos leven

Ik geloof daar niet in. Volgens mij maakt het feit dat wij doodgaan juist dat wij zin geven aan het leven. Wanneer we niet langer doodgaan, wat heeft het dan nog voor nut om iets van het leven te maken. We kunnen zaken oneindig lang uitstellen, mits we voldoende levensmiddelen hebben uiteraard. Volwassen worden, studeren, werken: misschien over een jaar of honderd. Nu nog niet. Eerst maar eens alles wat op Netflix aangeboden wordt bekijken. Of elke dag mezelf in een droomwereld wanen met behulp van alcohol en drugs. Niets doen, net zolang tot ik er een keer genoeg van krijg. Of juist zoveel mogelijk verschillende dingen proberen, om de eeuwige herhaling te ontvluchten. Niet alleen de vraag waarom ik ooit ergens aan zou beginnen dringt op. Ook de vraag waarom ik ooit iets zou af maken komt naar boven. Dat zou later toch ook nog kunnen?

Dood geeft zin

Niets van dat alles wanneer je leven wel begrensd is. Door de dood bijvoorbeeld. Dan voel je ineens de noodzaak dingen wel op te pakken. De bucketlist is daar een goed voorbeeld van. Iedereen wil wel iets doen of bereikt hebben alvorens Magere Hein hem of haar komt halen. Met de dood in het verschiet wil niemand zaken ongedaan laten. De dood zorgt er voor dat we de urgentie voelen zin te geven aan ons leven. En daar zou een eind aan komen wanneer we niet langer dood gaan. Is dat erg? Ik weet het niet. Wel zou het het menselijk leven een hele nieuwe wending geven. Een wending waarvan de implicaties niet helder zijn te overzien. Behalve voor de filosoof. Misschien toch handig om naar hem te luisteren alvorens een beslissing te nemen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 februari 2015 door in Film en TV, Techniek, Wetenschap en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: