Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

De Pool die Nederland ontgroeide

Mr. Polska is klaar in Nederland. Dat kondigt de Poolse rapper aan in een interview dat gehouden werd vanwege de release van zijn nieuwe album. Zijn volgende release zal Engelstalig worden. Op $noller alvast een voorproefje. En wat voor één. Mr. Polska is Nederland ontgroeid. Het is tijd om het buitenland kennis te laten maken met deze gekke Pool.

Nouveau Riche

Mr. Polska’s wens komt niet vanuit het niets. Al jaren timmert hij hard aan de weg om in Nederland bekendheid te verkrijgen. Dat timmeren begon vier jaar geleden. Vanuit het niets was daar opeens het nieuwe label Nouveau Riche. Met een sampler in 2011 bracht het label een ander geluid in de wereld. Rappers spitten hun lyrics op harde elektrische beats. De nieuwe sound wordt snel door het grote publiek opgepikt. Krokobil krijgt het hele land aan het dansen. Daarmee is de toon gezet.

Gekke Pool

Mr. Polska is één van de opvallende namen op die eerste sampler. Al snel volgt zijn eerste album. Waardevolle gezelligheid. De Poolse rapper laat daarop een eigen geluid horen. Hij wordt bekend door vage teksten over wodka, drugs en vrouwen. Met producer Boaz van de Beatz, oprichter van het label Nouveau Riche, verovert hij zo Nederland. Het resulteert in het festivalanthem van 2013. Ook de singles van het album doen het goed. 1 miljoen vrienden en Soldaatje hebben miljoenen views op Youtube. Niet slecht voor Nederlandstalige tracks.

$noller

Op $noller is aan de uitvoering niet veel veranderd. Mr. Polska rapt nog steeds over drank, drugs en vrouwen. Wel verandert er iets in de waardering. De diepte die de rapper in zijn teksten weet te leggen, krijgt meer aandacht. De onzekerheden van het leven dat de Pool leeft hebben meer de nadruk op het album. Over hoe roem de aandacht van vele vrouwen op hem vestigt. Of hoe mooi het leven voor hem is geweest de afgelopen jaren. En gewoon hele goede tracks. Zoals Ravotten bijvoorbeeld.

Frans Duijts

Ook op dit album werkt de Poolse rapper niet alleen. Uiteraard is Boaz van de Beatz van de partij voor de productie van de tracks. Ronnie Flex voorziet het album van toffe teksten.  Maar de meest in het oog springende samenwerking is die met de Nederlandstalige volkszanger Frans Duijts. En ook die is niet onverdienstelijk. Discodochter raakt door die samenwerking de gevoelige snaar. En dat doet goed recht aan de inhoud van het nummer.

Buitenland

Mr. Polska laat met $noller zien dat zijn muziek zoveel meer is dan een beetje onzin rappen. Hij gaat verder en dieper dan welke Nederlandstalige artiest dan ook. Zo laat hij zien Nederland te ontgroeien. Of het hem gaat lukken in het buitenland? Ik durf het niet te betwijfelen. Wanneer Boaz van de Beatz hem niet alleen laat, lijkt de kans op slagen groot. Immers, diens eigen producties gaan intussen al de hele wereld over. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat Mr. Polska ook het buitenland aan de voeten heeft. Pak je kans en bezoek de albumrelease tour, voordat die gekke Pool voorgoed in het buitenland verblijft.

Advertenties

2 reacties op “De Pool die Nederland ontgroeide

  1. Pingback: Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

  2. Pingback: Beste albums van 2015 (met video) | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 februari 2015 door in Muziek en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: