Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Over: duurzaamheid, film, kunst, liefde, literatuur, muziek, politiek, sport en wetenschap

Voor vriendschap bestaat geen template

De ‘friendzone’. Welke jongen is er niet ooit op die manier van een koude kermis thuis gekomen. Je vindt een meisje leuk, probeert in haar kring van mensen te komen, raakt bevriend en vervolgens: niets. Geen seks of zelfs maar een schamel kusje. En dus ben je op zijn minst teleurgesteld. Of verdrietig. En misschien zelfs boos. Al dat harde werken, tot helemaal niets geleid. Je had toch recht op minstens één keer seks, toch? Althans, volgens feministen is dat de reden waar jongemannen door het lint gaan wanneer ze erachter komen dat er niet meer in zit dan een goede vriendschap met het mooiste meisje uit de klas.

Feministen

In ‘Onnodige woede over de friendzone‘ gaat Iris hard in tegen die feministische opvatting. Laat jongeren lekker teleurgesteld, verdrietig of boos zijn. Dat is toch een logische gedachte wanneer jouw liefde niet beantwoord wordt? De gedachte dat zij alleen maar op zoek zouden zijn naar seks is er één die zij dan ook uitdrukkelijk verwerpt. Terecht, lijkt mij. Liefde tussen man en vrouw gaat over veel meer dan alleen seks. En dus is de rede van teleurstelling, verdriet of boosheid ook veel meer dan over het wel of niet seks hebben met die persoon.

No true Scotsman

Zijn wij mannen altijd op zoek naar seks in een relatie met een vrouw? Of kunnen we ook een vriendschap met een vrouw willen, zonder de benefits waarover films als Friends With Benefits verhalen? In het boek Friendship onderzoekt Anthony Grayling vriendschapsrelaties in literatuur en filosofie. Ook de ‘friendzone’ bespreekt hij uitgebreid. Grayling stelt dat veel ideeën over wat vriendschap is, andere zienswijzen over wat vriendschap zou kunnen zijn uitsluiten. Hij noemt dit de ‘no true Scotsman‘ drogreden, naar de argumentatie van de filosoof Anthony Flew. Flew bespreekt dit principe aan de hand van een Schot die in de krant leest dat een Brit een gewelddadige moord heeft gepleegd. De lezer stelt dat een Schot o’n gewelddadige moord nooit zou plegen. Als diezelfde persoon de volgende dag in de krant leest dat een Schot toch een vergelijkbare misdaad heeft begaan, reageert hij door te zeggen dat een echte Schot dat nooit zou doen.

Vriendschap kent geen template

Op die manier spelen veel filosofen met allerlei concepten. Bijvoorbeeld vriendschap. Wanneer je een set aan principes die noodzakelijk zouden zijn voor het concept vriendschap bepaalt, kun je vervolgens allerlei tegenvoorbeelden weghonen door te stellen dat het in die gevallen niet om echte vriendschappen gaat. Bijvoorbeeld in een vriendschap tussen man en vrouw. Die zijn volgens veel mensen niet echt, omdat één van de twee partijen altijd op zoek is naar meer: seks. Een liefdesrelatie. Enzovoort. Grayling betoogt echter dat er geen template bestaat om te laten zien wat een echte vriendschap behelst. Er zijn overeenkomsten in visies, maar uiteindelijk is iedere vriendschap een persoonlijk iets. Waarom je die aan gaat, behoudt of voortzet, is voor ieder persoon anders.

Vriendschap onderzocht

Wat opvallend is, zijn de vele rolmodellen waaruit echte vriendschap zou moeten blijken.Grayling geeft zelf aan dat het voornamelijk om mannelijke vriendschappen gaat. Filosofie, geschiedenis, literatuur. Vooral de mannelijke vriendschappen gebruikt men om weer te geven over wat echte vriendschap zou moeten zijn. Waar vrouwelijke vriendschappen beschreven worden, lijken die te bestaan uit vriendschappen die binnenshuis bestaan, waarbij vrouwen voornamelijk praten over relaties, kinderen etc. Mannen doen dingen met elkaar, zoals naar voetbalwedstrijden gaan, bier drinken of voor elkaar opkomen in het heetst van de strijd. Door vriendschap op die manier voor te stellen, sluit je bijvoorbeeld uit dat mannen een relatie aan zouden kunnen gaan waarin gesprekken de basis vormen van de vriendschap. Andersom sluit je uit dat vrouwen samen dingen kunnen doen. Stereotypering in de filosofie van vriendschap is verhult daardoor dat er mogelijk andere vormen van vriendschap mogelijk zijn. En wat als er vriendschapsrelaties tussen man en vrouw mogelijk worden?

Vriendschap tussen man en vrouw

Een man die praat met een vrouw, of een vrouw die met een man naar een voetbalwedstrijd gaat vanwege de vriendschap zonder dat één van de twee iets meer verlangt. Kan dat wel? Sceptici stellen van niet. Maar kijken zij niet teveel naar oude rolmodellen? Rolmodellen die uit periodes komen waar de verschillen tussen man en vrouw erg groot waren. Terwijl tegenwoordig man en vrouw steeds gelijker lijken te zijn. Mannen kunnen ook van mode houden zonder homoseksueel te zijn. En vrouwen kunnen zomaar leiding geven in miljardenconcerns. De specifieke rollen die we vanuit de geschiedenis kennen en toeschrijven aan of de man, of de vrouw, zijn niet langer sekse-specifiek. Daardoor veranderen ook de relaties tussen beide geslachten. Veranderingen die het mogelijk maken om als man en vrouw op vriendschappelijke wijze met elkaar om te gaan. Zonder dat daar seks bij komt kijken. Of een liefdesrelatie. En daarmee is het concept vriendschap weer een stukje lastiger geworden om te begrijpen.

Advertenties

5 reacties op “Voor vriendschap bestaat geen template

 1. Pingback: Waarom is vriendschap eigenlijk zo waardevol? | Niels Hagen

 2. Pingback: Tinder ook voor zoektocht naar nieuwe vrienden | Niels Hagen

 3. Morgaine
  17 maart 2015

  Zo is het ook exact! Al verbaas ik mij wel, als er al vooral gehuwde mannen mijn leven instappen ik uitga van een normale vriendschap, en dat ze dan toch iets blijken te willen, als men erachter komt dat ik hen als ‘vriend’ zie, zijn ze ook weg, ra ra 😉

  Liked by 1 persoon

 4. Pingback: Ook ‘echte’ mannen mogen porno kijken | Niels Hagen

 5. Pingback: De echte moslim bestaat niet | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21 februari 2015 door in Boek, Filosofie, Leven en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: